söndag 17 februari 2019


Jesu seger 71,
Vad är Harmagedon


Fortsätter vi att läsa i Upp 16 så kommer vi till versen om Harmagedon Upp 16:16. Och genom koppling till Hesekiel kan vi se att det är det krig och den kamp som bedrivs mot Israel idag, med centrum runt Gaza.

Upp 16:13 Och jag ser, från drakens [ormens] mun och från vilddjurets mun och från den falske profetens [lögnprofetens] mun, 3 ondskefulla [orena, skamliga, grymma] andar [vindar, liv, krafter] lika paddor.
Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.

Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.

Harmagedon är alltså den plats där de tre Onda Andarnas Krig ska utspela sig. Det krig som vi kom fram till handlade om att utplåna Israel.


Ordet Harmagedon finns bara på en plats i Bibeln och det är här i Upp 16:16. Vi kan titta på anmärkningen till versen och den är.

{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}

”Har-” är det hebreiska order för Berg. Och i Norra Israel finns en slätt som heter Megiddo. Det är här många tror att kriget ska utspela sig. Men där är en slätt och inte något berg.

Den andra intressanta kopplingen som vi ser i anmärkningen är till Hamongog i Hes 39:11, och om vi tittar där så hittar vi versen.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Vi ser här uttrycket Hamongog och det är den dalgång eller kanske snarare lågslätt som Israels fiende ska få till Grav. Och vi vet att Hamas har tagit över styret i Gaza, som ligger just öster om havet. Det är alltså det vi pratar om.

Och att Harmagedon och Hamongog inte är exakt lika är den effekt som vi ofta har när Namn går mellan olika språk. Här från Heberiska till Grekiska. Namnen förvanskas i viss mån, men man kan känna igen dem. Som vi gör här.

Med Harmagedon som Hamongog går det här ihop sig, med de här tre Onda Andarna som vi läste om som hade som mål att utplåna Israel. Och det vi ser idag med Hamas i Gaza som också just har som mål att utplåna Israel. Och hur nästan hela världen ställer upp till stöd för dem. De tre Onda Andarna har samlat nästan alla Kungar, Styresmän, på Jorden för att utplåna Israel, och därmed omintetgöra Guds löften till Israel.

Det här är en väldigt slug plan för lyckas den så har alltså Gud misslyckats och därmed är tron på Israels Gud och Jesus en misslyckad tro. Men Gud kommer att lyckas det ser vi längre fram när vi läser i Upp 19 och vi kommer dit.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar