lördag 14 september 2019


De 7 Församlingarna 71,
Summering
Pergamon, den Katolska Kyrkan

Pergamon

De 7 Församlingarna 17, Den 3:e Församlingen är den Romersk Katolska Kyrkan

Vi har nu kommit till den 3:e Församlingen som är Pergamon. Pergamon betyder Äktenskap, Upphöjd. Och vi ser också likheten med Pergament, läder att skriva på.

Den här 3:e församlingen representerar den Romersk Katolska Kyrkan. Det var en Kyrka som blev upphöjd över de andra. Det enda tillåta sättet att utöva Kristen tro.

Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:
Upp 2:13. Jag vet dina gärningar och var du bor, där Satans tron är. Och du bär mitt namn och förnekar inte min tro, även i de dagarna när Antipas mitt tillförlitliga vittne dödas [dödades] bland er, där Satan bor.



De 7 Församlingarna 18, Den Katolska kyrkan förde med sig Avgudadyrkan

Inom den Katolska kyrkan tillber man inte bara Jesus, som det ska vara, utan man har också Helgon. Att tillbe Helgon är avgudadyrkan, och avgudadyrkan är något som Jesus inte vill se.

Upp 2:14. Men jag har något mot dig, eftersom du å andra sidan håller fast vid Balams läror, som lärde Balak att åstadkomma förargelse inför Israels barn, att äta avgudaoffer och bedriva hor [avgudadyrkan].


De 7 Församlingarna 19, Den Katolska Kyrkan är en Hierarkisk organisation

Nikolaiternas lära är att ha en hierarki. Att ha Biskopar, Påve etc. Överordnade som bestämmer vad som är rätt och fel.

I Guds rike är det Guds Ande som bestämmer. Där är alla lika mycket värda. Någon Hierarki vill Gud inte se.

Upp 2:15. Du har dessutom också det att du är stark i [håller fast vid] Nikolaiternas lära som jag avskyr.


De 7 Församlingarna 20, Tiden efter det Katolska Kyrkan bildats kännetecknas av Krig

Den Katolska Kyrkan mötte Krig. Tittar vi i historien så kom den ena erövraren efter den andra mot Romarriket. Det var som det står i vers 16 Krig som följde.

Upp 2:16. Omvänd dig, om inte kommer jag strax till dig och skall föra krig mot er med min muns svärd.


De 7 Församlingarna 21, Den Katolska Kyrkan har ett gömt Evangelium

Evangelium finns inte öppet i den Katolska Kyrkan, det är gömt. Det kan vi läsa i vers 17. Där talas det om det gömda mannat. Mannat var ju den mat som Israels barn fick av Gud när de vandrade i Öknen.

Upp 2:17. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna, Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från det gömda [hemliga, skylda] mannat, och jag skall ge honom en vit [skinande] sten, med ett nytt namn skrivet på som ingen vet utom mottagaren.


De 7 Församlingarna 22, Den Tredje Basunen, den Katolska Kyrkan, förgiftar Budskapet

Här i den tredje Basunen kan vi se samma sak som vi såg i budskapet till Pergamon. Det kommer gift, något bitter, som man uttrycker det här, in bland budskapet. Alltså den Avgudadyrkan som vi talat om för Pergamon, den Katolska Kyrkan.

Upp 8:10. Och den 3:e ängeln [budbäraren] trumpetar [blåser i basun], och det faller en väldig stjärna brännande [tändande] som en fackla [en lampa], på tredjedelen av floderna och på vattenkällorna.
Upp 8:11. Och stjärnans namn benämns malört, och följden är att tredjedelen av vattnen blir till malört, och många människor dör av vattnen, eftersom de görs bittra.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar