måndag 12 oktober 2020

Jesu seger 23, Tusenårsriket i 1:a Mosebok

 

Jesu seger 23,
Tusenårsriket i 1:a Mosebok
 
1000
 
När vi läser om 1000 års riket så hittar vi det till synes bara på ett ställe och det är just i Upp 20:4.
 
Upp 20:4. Och jag ser troner, och de själar som halshuggits [blivit avhuggna] på grund av Jesu vittnesbörd och på grund av Guds ord och som inte dyrkar [älskar, vördar] vilddjuret och inte hans bild och inte mottar märket [präglingen] på sin panna och på sin hand, de sitter på dem och domsrätt [dom] ges till dem, och de lever och de regerar med Kristus de tusen åren.
 
Men när man läser Bibeln så ska man ju låta ord förklara ord och akta sig för att låta en hel trosuppfattning grunda sig bara på ett Bibelställe och tolkningen av det stället.
 
Men då kan man konstatera att Gud faktiskt skapade allt på 6 dagar och på den 7 dagen när allt var färdigt vilade Gud sig. Där har vi alltså profetian på 1000 år riket. Gud har redan från början bestämt det här. När Gud är färdig med oss människor och fått oss dit han vill ha oss. Då kommer 1000 år av Fred och Frid.

 
Och att 1 dag är som 1000 år för Gud det ser vi i 2 Pet 3:8.
 
2 Pet 3:8.  Men glöm inte ni älskade, att en dag hos Jesus [Herren, Jashve] är som tusen år och tusen år som en dag.
 
Och här kan vi då för att se helheten i Guds seger och 1000 år riket läsa från 1 Mos 1:26 – 2:3.
 
1 Mos 1:26 Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
1 Mos 1:27 Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.
1 Mos 1:28 Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden [landet, marken] och underkuva och regera över fiskarna i havet och över fåglarna i himmelen och över alla kräldjur på marken. 
1 Mos 1:29 Och Gud sade: Se jag har gett er alla växter [allt gräs] med säd [frö] att så, som är på hela markens yta och alla träd med frukt med frö för att så, är till föda för er.
1 Mos 1:30 Och för alla markens djur och för alla himmelens fåglar och för alla kräldjur på marken, som i sig har en levande själ, är allt grönt gräs [växter] till föda, och det blev så.
1 Mos 1:31 | Och Gud såg på allt han hade gjort, och se det var mycket gott, och den 6:e dagen blev kväll och det blev morgon.
1 Mos 2:1 Och himmelen och jorden och hela dess skara var färdig.
1 Mos 2:2 Och Gud var färdig på den 7:e dagen med sitt verk, som han hade gjort och han vilade sig på den 7:e dagen från sitt arbete som han hade gjort.
1 Mos 2:3 Och Gud välsignade den 7:e dagen och han helgade den för på den vilade han från allt sitt verk, skapandet som han hade gjort.
 
 
Här kan vi i 1 Mos 1:26 och 27 läsa hur Gud gör människan till sin likhet, till en del av sig själv. Och det är naturligtvis i Jesu blod, som vi får bli detta. I egen kraft fungerar inget.
 
Och vi ser hur Guds tanke är att den människan som är hans like, som han har gjort, som ska regera över allt annat. Och det är alltså så de ska vara i 1000 års riket.
 
Och allt det här är väldigt bra det ser vi i 1 Mos 1:31. Och sedan följer 7:e dagen på vilken Gud vilar sig. Och det är just 1000 års riket.
 
Så här i 1 Mos 1 och 2 har vi alltså ett parallellställe till Upp 20:4 så att vi kan lita på att det är så här. Det kommer ett 1000 år rike och det ingår i Guds plan att det ska bli så här.
 
Karl Håkan
 

 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar