söndag 15 november 2020

Frälsningen 10, Jesus har avskaffat döden

 

Frälsningen 10,
Jesus har avskaffat döden
 

För oss som lever i den fysiska tillvaron är det här svårt att förstå, men för dem som lever i Jesus finns ingen död. Livet är evigt. Jesus är uppstånden från de döda, han har besegrat döden och lever.
 
Och eftersom Jesus lever ska också vi leva.
 
 
Upp 21:4. Och Gud skall utplåna varje tår från deras ögon, och döden skall inte vara mera eller sorg eller gråt eller plåga [möda] skall vara mer, för det som varit är borta.
 
Redan David skriver om det här i Psalm 23.
 
Ps 23:6 Förvisso skall, gott och trofasthet, följa mig i alla mitt livs dagar och min vila är i Jesu hus i evighet.
 
Vi kan vidare läsa i Daniels bok, den sista versen.
 
Dan 12:13. Men du, går mot slutet och du skall vila och du skall uppstå till din del vid dagarnas [tillvarons, det fastas] slut.
 
Och i Joh 3:16 kan vi läsa.
 
Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
 
Och här i 1 Kor 15 har vi ett avsnitt där Paulus ordentligt reder ut begreppen. Och slår fast att Jesus har uppstått och därför kommer också vi att uppstå, som lever i honom.
 
1 Kor 15:12. Och om det förkunnas att Messias [Kristus, Den Smorde] har uppstått från döden, varför [hur] säger då några bland er att uppståndelse från döden inte finns.
1 Kor 15:13. Men om uppståndelse från döden inte finns har inte heller Messias [Kristus, Den smorde] uppstått.
1 Kor 15:14. Och om Messias [Kristus, Den smorde] aldrig [inte] har uppstått är alltså vår förkunnelse [proklamation, predikan] förgäves och tom, och också er tro.
1 Kor 15:15. Och vi är också Guds falska vittnen [lögnaktiga vittnen], för vi vittnar om Gud, att han är den som har uppväckt [upprest] Messias [Kristus, Den smorde] som han inte har uppväckt [har upprest, uppväcker], om det är så att döda inte uppstår [uppväcks].
1 Kor 15:16. För om de döda inte uppstår [vaknar], har inte heller Messias [Kristus, Den smorde] uppstått.
1 Kor 15:17. Men om Messias [Kristus, Den smorde] aldrig uppstod, är er tro [övertygelse] innehållslös [tom, förgäves], och ni är i era synder.
1 Kor 15:18. Och då är de tillintetgjorda [döda, förlorade], som är insomnade [avlidna] i Messias [Kristus, Den smorde].
1 Kor 15:19. Om vi i detta liv är de som hoppas, när vi är i Messias [Kristus, Den smorde], är vi bara eländigare [mer ömkliga] än andra människor.
1 Kor 15:20. Men nu har Messias [Kristus, Den smorde] uppstått [vaknat] från döden, han finns till som förstlingen [förstagrödan, den förste] från de som har insomnat [avlidit].
1 Kor 15:21. För när nu [eftersom] döden finns i människan [genom en människa], finns också uppståndelse från de döda i människan [genom en människa].
1 Kor 15:22. För liksom i Adam [människan] alla dör, så kommer alla också att göras levande i Messias [Kristus, Den smorde].
1 Kor 15:23. Men var och en i sin ordning, Messias [Kristus, Den smorde] som förstlingen [förstagrödan], därefter de som tillhör Messias [Kristus, Den smorde] vid hans ankomst [närvaro].
1 Kor 15:24. Sedan är slutet, när han skall överlämna kungariket till Gud och fadern, när han skall upphäva [avskaffa] varje kraft [hela begynnelsen, varje princip] och varje auktoritet och härstyrka [kraft, makt].
1 Kor 15:25. För han måste själv ännu regera tills han blir den som lagt [satt] alla fienderna under sina egne fötter.
1 Kor 15:26. Till sist omintetgörs [avskaffas] fienden, döden [den fientliga döden].
1 Kor 15:27. För när han är den som har lagt alla under sina egna fötter, och man säger att alla är underordnade [lydiga, besegrade], är det självklart att han, som underordnar [besegrar, underlägger] åt honom, är utanför alla.
1 Kor 15:28. Och när allt är underordnat honom själv, då kommer sonen själv att underordnas den, som är den som underordnat allt till honom, så att Gud är allt i alla.
 
Här kan vi alltså konstatera att Jesus lever och därför ska vi alla som tror på honom leva.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar