torsdag 10 juni 2021

Guds frälsningsplan 128, De 7 församlingarna

 
Guds frälsningsplan 128,
De 7 församlingarna


 
Om vi tittar vidare på de 7 församlingarna som vi mötte i förra avsnittet så ser vi flera likheter med de 7 församlingarna i Upp 2 o 3 och vi ska titta lite på dem och utveckla dem.
 
Men först repeterar vi hela listan från förra avsnittet.
 
Adam – Namnets betydelse: människan, den blodröde - Motsvarar:  Jashve, Gamla testamentets Jesus
Set - Namnets betydelse:  den ditsatte, den givne, ersättaren - Motsvarar:  Den förkroppsligade Jesus, vår frälsare
Enos - Namnets betydelse:  människa, man, kompis, en dödlig, tjänare - Motsvarar:  Efesos, den Judekristna församlingen
Kenan - Namnets betydelse:  han som byggde boplats - Motsvarar: Smyrna, den första Hednakristna församlingen
Mahalalel - Namnets betydelse:  Guds ryktbarhet, Guds pris, prisad av Gud - Motsvarar: Pergamon, den katolska kyrkan
Jered - Namnets betydelse:  sänkan, han i sänkan, han som fallit ned, han som minskat, han som darrade av skräck - Motsvarar: Tyatira, Islam
Hanok - Namnets betydelse: inledningen, den initierade, hans nåd mot dig, hans tält för dig, din nåd - Motsvarar: Sardes, reformationskyrkorna
Metusela - Namnets betydelse: pilmanen, spjutmannen, mannen med tillväxt, manen som skilde sig, döden som breder ut sig, spjutets död - Motsvarar: Filadelfia, väckelsekristendomen
Lemek - Namnets betydelse: ditt folk, till fattigdom, ditt varför – Motsvarar: Laodicea, vår tids fallna kyrka, men också Israel, Guds återupprättade folk som kommer hem
Noa – Namnets betydelse: herren, den som leder, det upphör, vila, bo, han som lämnades ensam kvar - Motsvarar: En ny Jesus symbol, Jesu återkomst
 
Här hittar vi de 7 församlingarna med början i Enos,
 
Enos betyder bland annat kompis och tjänare, och det är det vi är som kristna och vi kan också i 1 Mos 4:26 läsa: namnet hans var Enos för han lät det bli vanligt att åkalla i namnet Jashve, alltså vår Jesus.
 
Det här var alltså starten på tillbedjan av Jashve, (se 1 mos 4:26) alltså Jesus, Jashve i Gamla testamentet var ju samma person som Jesus.
 
Vi kan också i nästa namn Kenan se att här bygger man och man bygger församlingar så att Kyrkan de hednakristna församlingarna kan starta och bestå,
 
Och Mahalalel som betyder Guds ryktbarhet visar just den katolska kyrkan som förde ut kunskapen om Jesus över stora områden på Jorden.
 
Sedan kommer vi till en mycket intressant sak nämligen namnet Jered, det står för sänkan, han i sänkan, han som fallit ned och när vi ser att det motsvarar Tyatira som vi sagt ju är Islam, så ser man just det logiska. Islam är en fallen kyrka som tappat tron på Jesus, och som hamnat i skräck och förlorat tron.
 
Hanok står för inledning och hans nåd mot dig. Och det är alltså Sardes, vilket var reformationskyrkorna. De fokuserade just på Jesu nåd som det centrala och innebar en inledning på en nystart för kristendomen.
 
Metusela motsvarar Filadelfia som var väckelsekristendomen och vi ser här att det betyder pilmannen, men också mannen med tillväxt. Det är den kyrka som kom mitt i prick och som gav en rik andlig tillväxt.
 
Lemek är det sista namnet före Noa som ju svarar mot Jesus när han kommer tillbaka. Lemek är alltså Laodicea och Lemek har betydelse av mitt folk vilket motsvarar Israel de är ju Guds folk, men Lemek betyder också till fattigdom vilket stämmer med det bibeln säger om Laodicea.
 
Så vi ser att när vi går igenom de 7 församlingarna i Upp 2 och 3, och det de motsvarar i historien, så stämmer det bra med de 7 namnen här i Sets släkttavla.
 
Karl Håkan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar