söndag 20 juni 2021

Guds frälsningsplan 138, Noa är Jesus

 
Guds frälsningsplan 138,
Noa är Jesus


Det är en profetia om Jesus vi läser när vi läser om Noa. Noa är ett namn med fler betydelser men en betydelse som är iögonfallande är ”Herren”. Vi kan i Nya testamentet flera gånger se hur man talar om Jesus just med beteckningen Herren.
 
Herren är också det ord som YHWH, Israels Gud, Jashve skrivs om till i Gamla testamentet. Judarna vågade inte uttala sin Guds namn och därför skrev man ”Kurios” i den Grekiska översättningen Septuaginta, och det betyder just ”Herren”. Det som vi också har i våra översättningar till Svenska idag.
 
1 mos 6:8 <Trad:> Men Noa fann nåd i Jashves ögon.
| <Alt:> Och Herren [Noa*] upprättar [för ut] nåden i Jesu [Jashves] närvaro.
{*Noa [det upphör, vila, bo, den som leder, han som lämnades ensam kvar]}
1 mos 6:9 <Trad:> Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.
| <Alt:> Det här är berättelsen om Herren [Noa]. Herren [Noa] var en rättfärdig och sann [absolut rättfärdig] människa, i härlighet var han [genom att jag härlig gjorde honom], Herren [Noa] vandrade tillsammans med Gud.
 
Vi har också betydelse som ”det upphör” och ”vila” som också stämmer med Jesus.
 
Han är den som gjort att våra synder upphör, vi är fria och det är hans försoning, vilken vi också kommer att möta här i berättelsen om Noa.
 
Noa är också den som tar omhand alla djuren, när det är katastrof, och utan djuren hade de gått under, Men hos Noa får de vila medan vattenmassorna översvämmar land.
 
Noa är den som Gud har utsett till att bli räddare för livet på jorden, medan vattnet dödade allt liv på land. Genom Noa gick livet vidare och när vattenmassorna hade fått ett slut så kom livet tillbaka till land med Noa.
 
Och så kommer det alltså att bli också med Jesus som kommer till oss här på Jorden i sin återkomst.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar