onsdag 17 juli 2019


De 7 Församlingarna 12,
Smyrna den första Hednakristna Församlingen

Smyrna

Vi har nu kommit till den Andra Församlingen, Smyrna.

Smyrna betyder Myrra, men också Lidande. Myrra var en rökelse som användes mycket i Antiken och vars värde var högre än Guld vid motsvarande vikt.

Smyrna är den första hednakristna församlingen. Det är den rörelse bland Hedningarna som Paulus var med och startade. Den Hednakristna församlingen levde vidare till skillnad mot Den Judekristna församlingen som dog ut.

Men den Hednakristna församlingen var en lidande församling.

Upp 2:8. Och skriv detta till Smyrnas församlings ängel [budbärare]. Den förste och den siste, han som var död och lever, säger:
Upp 2:9. Jag vet dina gärningar och nöden [plågan, förföljelsen] och fattigdomen, men du är rik, och förtalet från dem som säger att de är Judar utan att vara det, utan de är Satans synagoga [församling].


Vi har här orden i början där Jesus säger att: Han är den förste och den siste. Jesu ord i början brukar ofta vara på ett speciellt sätt knutna till respektive församlingen. Och här pekar det på att den här församlingen är en församling som ska vara med både i början och i slutet. Alltså hela vägen. Och så är det ju med den Hednakristna församlingen. De har bestått om än i olika skepnader.

Och vi ser att det också är en församling med liv. En Andligt levande församling. Och så vet vi att den Första Hednakristna församlingen var, det var en församling där man gått från död till liv. Det är det Jesus gör med oss. Vi får leva i Jesus vara en del av hans liv. Han som gick från död till liv.

Vi ser också att det är en församling som lever parallellt med det Judiska samhället, och vi kan läsa i Bibeln om hur det var Kritik från Judiskt håll mot den här nya Hednakristna församlingen.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar