lördag 20 juli 2019


De 7 Församlingarna 15,
Smyrna hade Livets Krona


Lidandet var stort i den första Hednakristna Församlingen. Men Jesus lovar dem Livets Krona, och de ska inte skadas av den andra döden.

Upp 2:10. Du skall inte frukta någon som vill se dig lida, Djävulen vill kasta er i fängelse för att pröva er och ni skall ha 10 dagars nöd [plåga, förföljelse]. Men var trofast in till döden så skall jag ge dig livets krona.
Upp 2:11. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar skall aldrig skadas av den andra döden [den andres död].


Den fysiska döden var ofta närvarande i den första Hednakristna församlingen. Gång på gång hotades de kristna och avrättades. Men trotts det så växte församlingen.

Och Livet i Jesus är ju evigt, Jesus lovar oss Livets Krona. Det är han som har erövrat den också åt oss när han dog för våra synder.

Vi kan läsa om det här i Upp 4 som visar hur det är i Himlen.

Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

De som mottagit livets Krona lägger ner den, ja kastar ner den inför Jesus för de inser sin egen ofullkomlighet och Jesu betydelse i sina liv. Han segraren, försonaren, han som är värd lovprisning.

Vi kan också läsa om det 5:e sigillet som handlar om det Kristna lidandet, det lidande det ofta innebär att vara en sann Kristen och stå för Guds ord och vittna om Jesus.

Upp 6:9. Och när han öppnar det 5:e sigillet. Ser jag under altaret de själar, som dödats [stympats] på grund av Gudsordet och på grund av vittnesbördet som de har.
Upp 6:10. Och de ropar med väldig röst och säger till herren [mästaren], den helige och den sanne: Hur länge skall du låta bli att [inte] döma och hämnas vårt blod, från dem som bor på jorden.
Upp 6:11. Och de alla får långa vita [lysande] kläder, och han säger till dem att ta det lugnt [upphöra, vila] ytterligare en liten tid, tills det verkligen kommer att bli fullt, med deras medtjänare och deras bröder, som också kommer att dödas, som de.
.
Vi ser här i Bibelordet hur de får vita kläder, symbol på renhet. De är godkända hos Gud. Men också hur det lidande som ska vara måste fortsätta till slutet, först då kommer Jesu seger och de som plågar oss kristna kommer att få sin dom.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar