tisdag 23 juli 2019


De 7 Församlingarna 18,
Den Katolska kyrkan förde med sig Avgudadyrkan


Inom den Katolska kyrkan tillber man inte bara Jesus, som det ska vara, utan man har också Helgon. Att tillbe Helgon är avgudadyrkan, och avgudadyrkan är något som Jesus inte vill se.

Upp 2:14. Men jag har något mot dig, eftersom du å andra sidan håller fast vid Balams läror, som lärde Balak att åstadkomma förargelse inför Israels barn, att äta avgudaoffer och bedriva hor [avgudadyrkan].


Man säger att när den Konstantin införde den katolska Kyrkan i Romarriket så hade man många olika Gudar i den Romerska tron, många Avgudar, som man tillbad. Och för att göra det enkelt att acceptera den nya tron. Den Kristna. Så införde man Helgon. T ex Jungfru Maria som man kunde tillbedja. Och då kände man igen sina egna gamla Gudar i de här helgonen.

Men på så vis kom alltså Avgudadyrkan in i Den Katolska Kyrkan.

Bedriva Hor är också ett uttryck för Avgudadyrkan. Jesus vill att hans församling ska vara Jesu hustru och leva för honom. När man då ger sig hän åt andra Gudar alltså Avgudar. Då är man otrogen.

Det här möter vi också på andra ställen i Bibeln där det t ex talas om att Israels barn var Otrogna mot Gud när de tillbad Avgudar och inte bara Israels Gud.

Och det Första Budet är ju just ett bud mot Avgudadyrkan.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar