måndag 22 juli 2019


De 7 Församlingarna 17,
Den 3:e Församlingen är den Romersk Katolska Kyrkan


Vi har nu kommit till den 3:e Församlingen som är Pergamon. Pergamon betyder Äktenskap, Upphöjd. Och vi ser också likheten med Pergament, läder att skriva på.

Den här 3:e församlingen representerar den Romersk Katolska Kyrkan. Det var en Kyrka som blev upphöjd över de andra. Det enda tillåta sättet att utöva Kristen tro.

Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:
Upp 2:13. Jag vet dina gärningar och var du bor, där Satans tron är. Och du bär mitt namn och förnekar inte min tro, även i de dagarna när Antipas mitt tillförlitliga vittne dödas [dödades] bland er, där Satan bor.


Att det är den Romersk Katolska Kyrkan som representeras av Pergamon, det ser man på att det är Lokaliserat till Rom. Det var ju där som Romarriket hade sitt huvudsäte. Det som representerade Ondskan själv på den tiden. Vi läser i vers 13: Där Satan har sin tron.
Vi vet också att efter den väckelse och framväxt av den Kristna tron som vi såg i Romarriket och som representerades av Smyrna, Den Första Hednakristna Församlingen, så kom just Den Romersk Katolska Kyrkan som startades av Konstantin på 300 talet.

Det är Svärdet, det som utgår ur Jesu mun. Alltså Evangeliet, som de Romersk katolska Kyrkan skulle föra genom århundradena. Det var viktigt och det var därför som den uppstod med alla sina begränsningar i övrigt. Men genom Den Katolska kyrkan och dess arbete så finns den Kristna tron och det Kristna budskapet idag. Även om Evangeliet tagit andra vägar och gått vidare i Reformationen och i Ande utgjutelser etc.

Det är också intressant att peka på likheten mellan Pergamon och Pergament. Alltså det skrivna ordet som på den tiden skrevs på Pergament, och som alltså skulle föras vidare av den här Kyrkan.

Och tack vara den Romersk Katolska kyrkan så klarade Guds Evangelium de mörka åren i Europa fram till 1500 talet.

Det är förmodligen ganska unikt att en Organisation som bildades för c:a 1700 år sedan fortfarande finns och har kvar sin roll och fortfarande är så stor.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar