tisdag 19 mars 2024

240319 Harmagedon och Ändens tid i Bibeln

 

240319 

Harmagedon och Ändens tid i Bibeln
 



Vi ska i det här avsnittet gå igenom valde delar ur Bibeln som handlar om den tid vi lever i just nu och fram till när Jesu Ande ska krossa vilddjuret och den falske profeten. Vi har här i Bibeln flera Profetior som hänger ihop och ger skeendet.
 
Jesu egna ord om vad som ska känneteckna ändens tid hittar vi bland annat i Mat 24 och vi tittar där speciellt på de delar som gäller när Jesus kommer.
 
Här (Mat 24;27) ser vi att samtidigt som Jesu ankomst ska ses av alla och ska vara ljus som blixten, så ska det finnas en del av vår värd som är totalt död (Mat 24:28) och där kommer vi att se fåglarna, gamarna samlas. Och det är något vi hittar både i Hes 39:17 - 20 och i Upp 19:17 – 19. Och i Upp 19:20 och framåt ser vi hur det kommer att sluta.
 
Vilddjuret här i Upp 19:20 är det moderna samhället med Globalism och all galenskap vi ser idag, och den falske profeten är Islam. Och båda kommer alltså att sluta i sjön som brinner med svavel.
 
Mat 24:27. För precis som blixten utgår från öster och skiner ända till väster, så kommer det att också bli vid Människosonens [Adams sons] ankomst [närvaro].
Mat 24:28. För det är istället så att där den livlösa kroppen [liket] är där samlas örnarna [gamarna, rovfåglarna] (jfr aetos=örn, aer =luft=> ande, andar).
Mat 24:29. Och strax efter, den tidens [dagarnas] vedermöda [prövningen, nöden] kommer det här, solen mörknar [grumlas] och det sker att månen inte ger från sig sitt ljus och stjärnorna de kommer att falla från himlen [skyn] och himlens makter [krafter] kommer att skakas [bli upprörda, röras upp, rysta, bli störda].
Mat 24:30. Och då [därefter] kommer Människosonens [Adams sons] tecken att visa sig [lysa, framstår] i himlen [skyn, luften] och då [därefter] slår sig alla värdens folkslag [stammar, klaner] för bröstet i sorg, och de kommer att se Människosonen [Adams son] komma [framträda, träda in] på [under] himlens moln [skyar, dis] med väldig [stor] makt [kraft, styrka] och ära.
 
Nästa avsnitt vi ska titta på är Upp 16 och där finns vredesskålarna och de vi känner igen idag är den 5:e och den 6:e vredesskålen. I den 5:e vredesskålen är mer och mer censur och folk vågar inte prata det är som vi har idag i Sverige i de officiella sammanhangen.
 
Och går vi vidare till 6:e vredesskålen så finner vi floden Eufrat och den hittar vi i 1 Mos 2:14, det är den sista välsignelsefloden som flyter ut från paradiset. Att den torkar ut är alltså när Guds sista välsignelse lämnar den kristna västvärlden och som österns konungar alltså kommer, Och idag är det österlandet som dominerar mer och mer vi är där.
 
Och vidare i Upp 16:13 finner vi också den situation vi har idag  Upp 16:13 Där ser vi tre ondskefulla andar,
 
Det är:
Draken, alltså Satan själv, ormen som lurade Eva i lustgården.
 
Vilddjuret alltså det samhälle vi har idag, med Globalisterna och all galenskap.
 
Den falske profeten, alltså Islam, som går fram och det är också det vi ser idag
 
Och som en anmärkning här ska vi veta att det är dessa 3 vi också möter i Upp 19:20 – 20:3. Och där har Jesus och hans Ande bekämpat och vunnit över dem.
 
Vi ser också hur de vill åstadkomma krig vers 14, och här känner vi  igen den krigshets vi har idag i hela västvärlden och vi möter också ordet Harmagedon i vers 16. Och det som är intressant här är att ordet Harmagedon förmodligen är samma namn som vi möter i Hes 39:11, Hamongog. -on på slutet av Harmagedon är en grekisk ändelse och som vi vet så brukar ord förändras en del när de går mellan språk. Och Harmagedon är alltså den grekiska varianten av det Hebreiska ordet Hamongog. Ungefär som Jechoa på Hebreiska blir Jesus på Grekiska.
 
Och det intressanta idag är ju att det är just från Hamongog, som ligger öster om havet och som Gog fått till grav, alltså Gaza som kriget idag utgick. Vi ser det här mera i Hes 39:11 och framåt
 
Upp 16:10 Och den 5:e ängeln [budbäraren] tömmer sin skål på vilddjurets tron och följden blir att hans rike förmörkades och de bet sönder sina tungor [bet fast sina tungor, lade tand för tunga] av våndan [slitet, lidandet, det hårda arbetet].
Upp 16:11 Och de förtalar [smädar] då himmelens Gud på grund av sina våndor [jobbigheter, lidanden] och på grund av sina varhärdar [kräftsvulster, sår, bölder] och vänder inte om från [ångrar inte, omprövar inte] sina gärningar [handlande, slit].
Upp 16:12 Och den 6:e ängeln [budbäraren] tömmer ut sin skål över den väldiga floden Eufrat [forsa, rusa, våldsam] och dess vatten blir uttorkat för att vägen [marschen] skall förberedas för konungarna [herrarna, regenterna] från öster [solens uppgångar].
Upp 16:13 Och jag ser, från drakens [ormens] mun och från vilddjurets mun och från den falske profetens [lögnprofetens] mun, 3 ondskefulla [orena, skamliga, grymma] andar [vindar, liv, krafter] lika paddor.
Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.
Upp 16:15 Se jag kommer som en tjuv, välsignad den som vakar och den som bevarar sina kläder, så att han inte vandrar omkring naken och man får se hans blygd [skam, oanständighet].
Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = altartopp, tak. larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}
 
Här kommer nu Hes 39 och vi börjar på vers 11, och här kan vi just läsa om Hamongog, den plats som Gog har fått till grav öster om havet, alltså Gaza, och vi vet att 2005 drog sig Israel ut och gav Araberna möjlighet att styra sig själva i hopp om att allt därmed skulle bli fred och lugnt. Men Israel blev grundlurat för  målet för Islam och för Hamas i Gaza är att utplåna alla judarna och driva dem ut från Israel. Det står t o m i Hamas stadgar.
 
Och den 7:e oktober fick vi alltså se hur Araberna från Gaza gick in i Israel för att försöka förverkliga sitt mål och det var alltså Harmagedon, Hamongog, som då bröt ut.
 
En intressant översättningsvariant är att månad som vi har i Hes 39:12 och 14 också kan översättas men ny, alltså nya gånger och det är det vi sett sedan 2005, hur Israel gång på gång (7 nya gånger) har varit tvungna att slå tillbaka mot alla raketer och andra provokationer från Gaza. Det man gav till Arabsidan i hopp om att det äntligen ska bli fred har bara varit ytterligare en utgångpunkt för att förverkliga förintandet av Israel och alla Judar.
 
Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}
Hes 39:12 Och Israels folk [hus] begraver dem på nytt 7 gånger [7 månader] för att rena landet.
Hes 39:13 Och hela landets folk begraver och det blir dem till berömmelse, min äras dagar, säger Herren Jesus [Jashve].
Hes 39:14 Och man skall alltid skilja motståndare [bråkmakare, de som vill dela] i landet, motståndarnas gravar är markerade på markens [landets, jordens] yta, de söker för att till slut rena den på nytt 7 gånger [i 7 månader].
Hes 39:15 Och de går över motståndarna i landet och märker ut människo- [Adams] ben [styrka, krafter] och bygger vid dess sida ett tecken intill hans grav, gravarna hör till Hamongog.
Hes 39:16 Och det är också namnet på en stad, Hamona [hennes tumult, hennes hop], och landet renas.
 
Och fortsätter vi att läsa i Hes 39 så finner vi där samma uppmaning till fåglarna att komma, som i Upp 19:17 – 18. Och det är den kamp som föregår att Vilddjuret och den Falske profeten hamna i sjön som brinner med svavel i Upp 19:20. Hes 39 och Upp 19 ligger alltså här parallellt i tiden och från två olika utgångspunkter. I Hes ser vi det ur Israels synvinkel och i Upp 19 ser vi det ur allmän synvinkel.
 
I Hes 39:22 kan vi se hur Israel äntligen förstår att Jesus är deras Messias och Guds son, Och vi kan se hur Israel får komma tillbaka till sitt land och blir förlåtet (Hes 39:25 – 26). I Hes 39:29 ser vi till sista hur Jesus aldrig ska överge Israel mera och hans Ande nu är utgjuten över dem.
 
Och med de löften som vi kan se på andra ställen om att Israel ska få allt land mellan Jordanfloden och havet och leva i frid och fred med sina grannar så har de alltså en fantastisk tid framför sig här
 
Och med tanke på hur det ser ut idag med Hamas och Gaza etc så borde det här sista ligga mycket nära i tiden.
 
 
 
 
Hes 39:17 Och du människoson [Adams son] så säger herren Jesus [Jashve], han säger åt fåglarna, alla med vingar, och åt alla fältets [åkerns] djur. Ni skall församla er, och de kommer. Ni skall samla er från runt omkring, för mitt offer som jag offrar åt er, ett stort offer på mitt berg, Israel, och ni skall äta kött och ni skall dricka blod.
Hes 39:18 Ni skall äta stormäns kött och dricka jordens regenters blod, hjortar, lam och bockar, oxar, alla Basans feta djur.
Hes 39:19 Och ni skall äta fett och bli mätta och ni skall dricka blod, som er förmån [som druckna], av mitt offer som jag offrade åt er.
Hes 39:20 Och ni skall bli mätta av min måltid, hästar och skaror av mäktiga män och alla krigsmän, säger Herren Jesus [Jashve].
Hes 39:21 Och jag lägger min härlighet i hedningarna [folken] och alla hedningar [folk] ser att det är mitt sätt [min dom, min mening, min rätt] som jag förverkligat och min kraft [hand] som jag lagt [gjort] i [på] dem.
Hes 39:22 Och Israels* folk [hus] förstår, att jag är Jesus Guds son [Jashve Gud], från den dagen och därefter.
{* Israel= Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
Hes 39:23 Och det vet [förstår] hedningarna [folken], för Israels folk [hus] uppenbarade sin synd, att de förrått mig, så att jag dolde mitt ansikte för dem, och så att jag gav dem i deras fienders [prövningens] hand och de föll alla för svärd.
Hes 39:24 I likhet med deras ruttenhet [ohederlighet] och som deras synd gjorde jag mot dem, och jag dolde mitt ansikte för dem.
Hes 39:25 Men säger Herren Jesus [Jashve]: Nu tar jag tillbaka Jakobs [den lögnaktige, hälfångaren, ersättaren] exil och jag förbarmar mig över hela Israels folk [hus] och jag nitälskar för mitt heliga namn.
Hes 39:26 Och de förlåts det de skämts över och all deras synd som fört dem bort från mig, i det de återvänder till sin mark med trygghet och utan bävan.
Hes 39:27 I det jag återför dem från folken och jag samlar dem från deras fienders land och jag helgas i dem, inför många hedningars [folks] ögon.
Hes 39:28 Och de vet att jag är Jesus Guds son [Jashve Gud], i det jag uppenbarar dem för hedningarna [folken], och jag samlar in dem på deras mark och jag lämnar dem inte, för de skall vara där [för deras namn].
Hes 39:29 Och inte mera låter jag dölja mitt ansikte för dem, eftersom jag har utgjutit min ande över Israels folk [hus], säger Herren Jesus [Jashve].
 
Och går vi nu vidare till Upp 19:11 och framåt, ser vi hur Bibeln beskriver det slutliga händelseförloppet som för oss in i 1000 års riket när de som tror på Jesus ska regera.
 
Jesus kommer på sin vita häst och han är Guds ord. Han är Konungarnas Konung och Herrarnas Herre. Och i Upp 19:17 – 18 ser vi just det som vi tidigare sa band samman Hes 39 med det här stället i Upp 19. Fåglarna uppmanas komma och äta. Fåglar är en symbol på Andar och det är alltså Jesu Ande som ska besegra värdens Ande så att som det står i Upp 19:20 Vilddjuret och den Falske Profeten blir avslöjade och kastade i sjön som brinner med Svavel.
 
Och också Draken, Ormen, som är Satan blir fängslad och låses in för 1000 år och så kommer 1000 års riket. Det blir en fantastisk tid när de som står för Jesu vittnesbörd och Guds ord kommer att regera.
 
Upp 19:11. Och jag ser himlen öppnad och se en vit [strålande] häst och han som sitter på den kallas trovärdig och sann, och han dömer i, och strider för, rättfärdighet.
Upp 19:12. Och hans ögon är som en elds flamma och på hans huvud är många [mycket] kronor och han har ett namn skrivet, som ingen förstår [vet], utom han själv.
Upp 19:13. Och han är klädd i kläder doppade i blod och namnet hans är Guds ord.
Upp 19:14. Och hären i himmelen följer honom på vita [skinande] hästar, iklädda fint linne, vitt [skinande] och rent.
Upp 19:15. Och ur hans mun går ett skarpt svärd ut, för med det skall han slå folken och han skall valla dem med en järn stav, och han trampar vinpressen för vredens vin och Guds den allsmäktiges straff.
Upp 19:16. Och han har på kläderna och på sin höft namnet skrivet: Konungarnas Konung och Herrarnas Herre [Jesus].
Upp 19:17. Och jag ser en ängel [budbärare] som står i [vid] solen och som ropar med väldig röst och säger till alla fåglar som flyger på himmelens höjd: Kom hit och samla er till den store Gudens festmåltid.
Upp 19:18. För att äta [inta] kungars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och officerares kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och mäktigas kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och hästars kroppar [köttsliga och mänskliga natur] och de som är placerade under dem, och alla fria och trälar [tjänare] och små och storas kroppar [köttsliga och mänskliga natur].
Upp 19:19. Och jag ser vilddjuret och jordens härskare [kungar] och deras härar, samlade för att föra krig mot honom som sitter på hästen och mot hans här.
Upp 19:20. Och vilddjuret grips och med honom den falske profeten [lögnprofeten], han som åstadkommer tecken inför honom, med vilka han bedrar dem som mottagit vilddjurets kod [märke, prägling, kännetecken]och som dyrkar [avgudar, älskar] hans bild, de två kastas levande i eld sjön som brinner med svavel.
Upp 19:21. Och de övriga de dödas med svärdet, hans som sitter på hästen, det som utgår ur hans mun, och alla fåglarna blir fyllda av deras kroppar [köttsliga och mänskliga natur].
Upp 20:1. Och jag ser en ängel [budbärare] som kommer ner från himlen och som håller avgrundens [dödsrikets] nyckel och en väldig boja i sin hand.
Upp 20:2. Och han tar fast draken [ormen] den gamle ormen, som är Djävulen och Satan och han binder honom för tusen år.
Upp 20:3. Och han kastar honom i avgrunden [dödsriket] och låser om honom och förseglar dessutom om honom, för att han inte skall kunna bedra folken mera, tills de tusen åren har gått. Därefter skall han befrias en kort tid.
Upp 20:4. Och jag ser troner, och de själar som halshuggits [blivit avhuggna] på grund av Jesu vittnesbörd och på grund av Guds ord och som inte dyrkar [älskar, vördar] vilddjuret och inte hans bild och inte accepterat koden [märket, präglingen, kännetecknet] på sin panna och på sin hand, de sitter på dem och domsrätt [dom] ges till dem, och de lever och de regerar med Kristus de tusen åren.
 
Och för att förklara lite av det vi ser idag med Islam, ska vi titta på Upp 2:18 -. Det är brevet till Tyatira, och när man läser det och tänker på att det ligger mellan brevet till Pergampn som representerar den katolska kyrkan och Sardes som står för Reformationskyrkan som kom fram på 1500 talet, och dessutom ser de olika saker som Jesus säger till Tyatira, så inser man att Tyatira förmodligen är Islam som kom på 600 talet
 
Vi hittar flera klara ställen som pekar på Islam. Och redan i början påpekar Jesus att han är Guds son, något som ju Islam förnekar. För Jesus är det här viktigt och något som Jesus vill att de ska ta till sig.
 
Vi finner också en hänvisning till kvinnan Jesabel som betyder Baals hustru och hon säger sig vara profetissa. Och Baal är samma som Allah bland Araberna och vi vet hur Muhammed också själv sade sig vara profet.
 
I Vers 23 läser vi att ”Hennes barn skall jag döda till döds”, Islam är alltså en död religion. Och vi läser också i samma vers att ”jag skall ge åt er var och en efter era gärningar.”. Det finns ingen nåd i Islam, Jesu död och försoning erkänns inte utan var och en blir dömd efter sina gärningar
 
Men i vers 24 – 26 kan vi läsa att det i Tyatira finns folk som inte har tagit emot Satans Djur utan bevarar Jesu gärningar och de skall fortsätta med detta till Jesus kommer. Och den tid vi läser om här är strax innan Jesus kommer, alltså morgonstjärnans tid (vers 28). Och de skall slå vår värd med en Järnstav  (vers 27I som man krossar ler. Och det är det vi ser idag när inget tycks kunna stoppa Islam, för vi har ingen kristen tro att sätta emot längre i vår västvärld eftersom det oficiella samhället har slängt ut Jesus, det är hemskt.
 
Om någon undrar hur en av de 7 församlingarna kan så totalt ha svikit Jesus och ändå vara med här så är det bara att tänka på Judas Iskariot som var en av de 12 och som ju förrådde Jesus. Där har vi samma sak.
 
Upp 2:18. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Tyatira [fortsatt offer]. Så säger Guds son, han som har ögon som elds flammor och vars fötter liknar skinande koppar [brons]:
Upp 2:19. Jag vet dit slit och trofasthet [kärlek] och tjänande och tro och din uthållighet och dina insatser, och de sista fler än de första.
Upp 2:20. Men jag har något mot dig, att du tillåter kvinnan Jesabel [Bels kvinna, Baals hustru *] , hon som säger att hon är profetissa för att undervisa och för att lura mina tjänare att bedriva hor [avgudadyrkan], och att äta avgudaoffer.  {* Bels kvinna, Baals hustru, Baals flöde, ö-bon, utsöndrat skräp, svettiga strömmar}
Upp 2:21. Och jag ger henne tid att ångra sig från sin otukt [avgudadyrkan] och verkligen omvända sig.
Upp 2:22. Se, jag kastar, henne på sängen, och de som horar med henne in i väldig plåga [nöd, förföljelse], om inte de omvänder sig från sina handlingar.
Upp 2:23. Och hennes barn skall jag krossa och tillintetgöra [döda till döds] och alla församlingarna skall veta att jag är den som granskar njurar och hjärtan och jag skall ge åt er, var och en, efter era gärningar.
Upp 2:24. Men åt er säger jag och åt övriga i Tyatira [fortsatt offer] som inte har samma lära och som inte vet Satans djup som de säger, jag skall inte lägga mera börda på er.
Upp 2:25. Men bevara det du har, tills jag kommer.
Upp 2:26. Och den som segrar och den som bevarar [vaktar, håller] mina gärningar ända till slutet, till honom skall jag ge makt över folken [hedningarna, nationerna, stammarna].
Upp 2:27. Och han skall valla [bestämma över, vara herde för] dem, med en stav av järn, för de saker som är gjorda av lera krossas, som också jag har mottagit från min far.
Upp 2:28. Och jag skall ge honom morgonstjärnan.
Upp 2:29. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.
 
Men som avslutning vill jag åter igen peka på det som vi läste i Upp 19 – 20 och det 1000 års rike som kommer mycket snart när Jesus har segrat i vår tid. Och idag ser vi hur det vi just går igenom som ska föregå Jesu seger är igång mitt ibland oss.
 
Jesus kommer alltså mycket snart och låt oss tänka på det när vi ser all Galenskap som pågår idag i världen.
 
Karl Håkan
 

 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar