måndag 4 mars 2024

240304 Koldioxid är vår mat

 
240304 
Koldioxid är vår mat
 

CO2 à Mat

 
Det är mycket förförelse som vi har idag i massmedia och en av dem är att vi måste sluta släppa ut koldioxid.
 
Vi kan läsa om Jesu ord om ändens tid och att det viktigaste är just att vi är uppmärksamma på och inte låter oss luras av dagens förförelser.

 
Mat 24:3. Och när han sitter på Oljeberget [Olivberget] kommer lärjungarna till honom när de är själva. De säger: Du kan väl säga oss när [hur, hur länge] detta kommer att ske och vad som är tecknet [symbolen] på din ankomst och slutet på tidsåldern.
Mat 24:4. Och Jesus svarar: Se till att ingen förför [bedrar, bedårar, lurar] er.
 
Och när vi nu tittar på frågan om Koldioxid är det ju koldioxid som i växterna blir till vår näring, till stärkelse, till socker etc. Det som äts av oss och av djuren som vi i sin tur äter.
 
Växterna tar ju upp koldioxid i sina blad, tillsammans med vatten från marken och med solljusets hjälp omvandlas det till de beståndsdelar som finns i växten och ut kommer syre.
 
CO2 + H2O + Solljus = CH2 + 3*O
 
CH2 bildar sedan långa kedjor och vi får t ex C6H12O6, alltså vårt socker.
 
Ju mer koldioxid (CO2) det finns i atmosfären ju mer växer växterna och ju mer mat får vi. Naturligtvis finns det en övre gräns men vi är långt ifrån den. Idag ligger vi runt 400 ppm och vi kan utan vidare dubbla det här till 800 ppm och växterna skulle växa snabbare och ge mera mat.
 
Historiskt har vi haft betydligt högre halter av koldioxid i atmosfären än vi har idag. Men den har sjunkit med tiden och på 1800 talet hade vi en svacka där vi låg neråt 300 ppm och vi var farligt när den gräns där många av vår växter inte kunde klara mycket minder. Den här låga koldioxidhalten på 1800 talet var en av orsakerna till svårigheterna att få fram tillräckligt med mat då.
 
Men säger någon, det påstås ju att om vi släpper ut mera koldioxid blir det alldeles för varmt på Jorden. Men det är ett påstående som helt saknar grund. Vi har tidigare både haft högre koldioxidhalt och ett varmare klimat och det var inga problem alls med det.
 
Koldioxid påverkar visserligen utstrålningen från jorden men vattenånga utgör 90 % av växthuseffekten och koldioxid bara några få procent. Vidare står naturen själv för 96 % av utsläppen av koldioxid (förmultnande växter och naturliga skogsbränder etc) och vi människor för bara c:a 4 %.
 
98 % av all koldioxid på jorden finns dessutom i havet, och när det blir varmare släpper havet ut koldioxid, eftersom varmare vatten kan hålla mindre koldioxid.
 
Man ser det här när man tittar på historiska data från tidigare och där ser man att först ökar värmen och sedan går koldioxidhalten upp, alltså inte tvärs om.
 
Dessutom har vi idag så pass mycket koldioxid i atmosfären att en ytterligare ökning inte skulle få särskilt stor påverkan. Den halt av koldioxid vi har idag stoppar det mesta av utstrålningen inom det mycket smala strålningsområde där koldioxiden har effekt.
 
Summan av allt det här är alltså att vi helt kan bortse från effekten på jordens temperatur utifrån den mängd koldioxid vi släpper ut. Det finns andra mycket starkare krafter i naturen som i själva verket styr jordens temperatur och har gjort det genom årmiljonerna.
 
Vad vi däremot inte får glömma är kopplingen mellan koldioxid i atmosfären och växternas förmåga att växa och skapa näring åt oss och alla djur. Och skulle vi mot förmodan lyckas med att minska koldioxidhalten har det alltså direkt motsatt effekt, och kommer att skapa svält på jorden.
 
På frågan varför man då driver den här frågan så hårt, den att minska koldioxidutsläppen, är svaret att det är en global frågeställning (alla måste vara med) och man hoppas att på det här viset kunna avskaffa de individuella staterna och föra upp all beslutanderätt på Global nivå och därmed totalt behärska alla människor som bor på Jorden.
 
Och vad vill man ha sin makt till:
 
Ja det finns de som säger att det är för många människor på Jorden och att Jordens befolkning borde minskas till 10% av vad den är idag.
 
Vidare ser man hur HBTQ frågan drivs hårt idag och att man därmed skulle göra det svårt för kristna att vara rena och öppna inför Gud.
 
Vidare driver man folkblandning, genom att ta in folk med andra religioner i kristna länder, så trycker man ner den Kristna tron. Ett fenomen vi ser idag i Sverige.
 
Så som jag ser det verkar det alltså som det är främst två frågor, minska jordens befolkning, och ta bort den Kristna tron från Jorden.
 
Men vi som läst Bibeln vet att man inte kommer att lyckas för mycket snart kommer Jesus tillbaka och de som håller på med den här agendan kommer då att få sitt straff och Guds fredsrike kommer till oss som människor.
 
Vi ser alltså vilken förförisk och lurig tid vi lever i och det viktigaste är alltså som Jesus sa att vi inte låter oss förföras.
 
Karl Håkan
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar