söndag 4 september 2022

220904 Är bara Jesu kommande knutet till 2023

 

220904 
Är bara Jesu kommande knutet till 2023
 

Det finns en annan intressant synpunkt som vi också ska ta upp i samband med att vi talar om 2023 och det är om det kommer att hända mera.
 
Vi mins ju åren 1967 och 1968 som är föregångsåren till 2023 och 2024. Det var ju det året som motsvarar när Land var torrt första gången i berättelsen om Noa. År 1967 och 1968 hände tre stora saker.
 
Israel fick hela sitt land.
 
Den Helige Ande föll i Hela Kristi kyrka
 
Vänsterrevolten som vi ser verkningarna av idag i samhället. Den började det året på allvar. Jag var själv med och tittade på här i Lund när Studenterna demonstrerade.
 
Det intressanta i det här är att det alltså är 3 saker. En seger för Israel, en välsignelse till Kristi kyrka men också hur ondskan sätter igång sitt arbete.
 
Alla det här 3 sakerna finns faktiskt med i Bibelordet.
 
1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].
 
Här kan vi hitta de 3 sakerna, Hur Israel får hela landet, hur Anden faller och hur Mänsklighetens tomhet börjar synas.
 
Att Israel får hela landet, det ser vi på att hela landet var torrt. Hedningarna, alltså vattnet, var helt borta från landet och det var just det som hände 1967, när Israel för första gången omfattade hela det område som Gud lovat.
 
Att Anden ska falla i Kristi kyrka ser vi på att Noa tar av taket. Då kom frisk luft, vind, in i arken till alla djuren på ett intensivare sätt och vind och luft är i bibeln symbol på Ande. Och Arken var ju symbol på Kristi kyrka för hedningarna.
 
Och slutligen kan vi läsa i den sista meningen när vi tittar på alternativa översättningsmöjligheter att det kan skrivas som: Och mänsklighetens ansikte var tomt, öde. Och det var precis det som de här ungdomarna i vänsterrevolten visade. De var totalt vilse. Och den vilsenheten har bara ökat och tagit över.
 
Och om vi nu läser om vad som ska hända 2023 alltså när land är torrt andra gången, 56 dagar, alltså 56 år senare efter 1967, 1968. (1967 + 56 = 2023)
 
1 mos 8:14 Och i 2:a månaden [det nya, nyårsfesten] på 27:e dagen [tiden, säsongen] i månaden [det nya, nyårsfesten] var den fasta grunden [landet, jorden, marken] torr.
1 mos 8:15 Och Gud talade till Noa, han sade till honom:
1 mos 8:16 Gå ut [För ut, Frambringa] från arken [lådan] du och din hustru [kvinna] och dina söner och dina söners hustrur [kvinnor] med dig.
1 mos 8:17 <Trad:> Alla djur som är med dig, alla varelser bland fåglarna och bland boskapsdjuren och bland alla landdjur som rör sig på marken, låt dem gå ut med dig och överflöda jorden och föröka sig och bli många på jorden.
| <Alt:> Allt levande som är med dig, från hela evangeliet [alla människor] i detta strålande, genom de fogliga och genom de svärmande som svärmar på den fasta grunden, låt dem strömma ut med dig och överflöda på den fasta grunden och bära frukt [öka] och bli många på den fasta grunden.
1 mos 8:18 Och Noa gick ut och hans söner och hans hustru [kvinna] och hans söners hustrur [kvinnor] med honom.
1 mos 8:19 Alla varelser [levande, djur], alla landdjur [kräldjur, de svärmande] och alla fåglar [det strålande], alla som rör sig på den fasta grunden [jorden, landet, marken], efter sina släkten [folkslag, familjer], gick ut ur arken [lådan, bröstet].
1 mos 8:20 <Trad:> Och Noa byggde ett altare åt Jashve och han tog av alla rena boskapsdjur och av alla rena fåglar och han offrade offren på altaret.
| <Alt:> Och Herren [Noa] skapade förståelse för offret som hör till Jesus och han tog emot alla tysta [fogliga] som han lät rena och alla strålande [de undflyende] som han lät rena och han förintade ondskan genom offret.
| <Alt 2:> Och Herren byggde ett altare till Jesus [Jashve] och han tog ondskan från alla boskapsdjur som han lät göra rena och från alla fåglar och han förintade ondskan på altaret.
1 mos 8:21 <Trad:> Och Jashve andades in den välbehagliga doften. Och Jashve sade detta till sitt hjärta: Det här är fel, jag skall ta bort markens förbannelse framöver, den som beror på människan, för människan är ond från sin barndom. Jag skall inte mera döda alla varelser som jag har gjort.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] blåste ut en vilsam ande [atmosfär, doft]. Och Jesus [Jashve] sade till sitt hjärta: Det är fel, jag tar bort mänsklighetens förbannelse i fortsättningen, som ett resultat av den blodröde [Adam], för den blodrödes [Adam] hjärta är en herde för sina barn. Jag tar vidare bort allt levandes vidare förstörelse, såsom han välsignat mitt verk.
1 mos 8:22 <Trad:> Aldrig under jordens alla dagar skall sådd och skörd och köld och värme och sommar och vinter och dag och natt, ta slut.
| <Alt:> Aldrig under den fasta grundens [landets] alla dagar kommer styrka och förgrening och tystnad och ånger [medkänsla] och höjdpunkt och mogenhet och liv och tillbakagång [cyklisitet], ta slut.
1 mos 9:1 <Trad:> Och Gud välsignade Noa och han söner och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden.
| <Alt:> Och Gud hyllade Herren [Noa] och hans lärjungar och sade till dem: Var fruktsamma och överflöda och fullfölj den fasta grunden.
1 mos 9:2 <Trad:> Och fruktan och modlöshet för er är över alla djur på marken och över alla fåglar i himlen och i alla som rör sig på marken och i alla fiskar i havet, i er hand har de getts.
| <Alt:> Och vördnad och underkastelse för er är över allt levande på den fasta grunden [i landet] och över allt de strålande i himlen och genom allt som rör sig i mänskligheten och genom allt som förökar sig i livet, i ert herravälde [omvårdnad] har de getts.
 
Här ser vi det positiva som ska hända i vers14 till 19. Där ser vi samma sak som vi såg i vers 13, att landet var torrt, alltså hedningarna var borta och hela landet ska tillhöra Israel.
 
Vi ser också hur Noa som representerar Jesus, nu får order av Gud att nu går ut ur arken, och med sig ska han ta de 7 andra människorna, som representerar de 7 församlingarna, vidare ska han ta med sig alla de djur som kommit till Arken och som blivit blivit frälsa, när de gick in i arken som ju bar bestruken med renhet, djuren är här representanter för alla de olika människogrupper, nationer, språk etc som fått uppleva Jesu frälsning, mött hans rening i den Kristan kyrkan.
 
Alla de här ska gå ut ur arken och ut till Israels land och folk. Jesus kommer igen och med sig har han alla de heliga. Precis som det står i Uppenbarelseboken, men vad innebär det här då praktiskt. Ja vi får snart se det. Men vi som blivit frälsa har ju blivit inympade i det Judiska olivträdet och är alltså, enligt Paulus en del av Israel. Och det är väl det som här kommer att synas. Israel och de Kristna blir ett i Jesus, vi får samma tro.
 
Och när alla går ut ur Arken och därmen kommer i total beröring med luften och vinden så för alla uppleva Anden på ett ännu intesivare sätt än det som hände 1967.
 
Och nu till det negativa. Det står i vers 20 där står att Noa tog av alla rena djur och offrade på altaret. Och först efter det kommer vers 21 och framåt när Gud konstaterar att han alldrig igen vidare ska döda mänskligheten.
 
Är det här en förföljelse som ska komma loss. Ett fängslande och mördade av Kristna och kanske åter igen Judar. Och kanske de Judar som inte hunnit hem till Israel.
 
Det här öppnar ett nytt perspektiv nämligen att det inte är slut med allt elände 2023 utan att först måste ett lidande komma och fängslande och kanske dödande både av Judar och Kristna och först sedan kommer Guds seger och alla Knän ska böjas för Jesus.
 
Den andra tolkningen av det här med offrandet i vers 20 är att här gäller det offer som Jesus gjorde och det gäller för judarna nu också och de Kristna som har tagit emot Jesus och som just kommit ut ur Arken. Och om den hår andra tolkningen är rätt så är lidandet slut i o m 2023.
 
När man läser i Psalmerna (Ps 122 till Ps 126) så kan man inte heller läsa om något sådant här plåga och elände efter 2023, men det kan bero på att i själva Israel ska det vara fred. Det som händer ska hända utanför Israel och Psalmerna beskriver det som ska hända i Israel och med Israels folk.
 
Men som vanligt är det ofta svårt att tolka bibelordet om vad som ska hända. Och som vanligt så gäller ordet: Människan spår och Gud rår. Det är Guds vilja och beslut som kommer att genomföras och när allt är klart så ska Gud införa sitt rike och alla knän ska böjas för honom. Segern blir totalt. Och det är ju det vi kan läsa om här också i vers 9:1 och 9:2.
 
Och vi kan också konstatera att vi är på väg in i 1000 års riket, det som nu ska följa på den tid som gäller nu.
 
Karl Håkan
 
(Etiketter: Ändens tid, 2023, Elände, Offer, Vedermödan, Jesus kommer)
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar