lördag 5 november 2022

221105 Var är vi i profetian

221105 
Var är vi i profetian


 
Det är en mycket intressant fråga som många inom kristenheten brottas med idag. Var är vi i profetian, hur långt har vi kommit i de olika bibelställena. Vad återstår och när kommer Jesus och hur.
 
Det finns flera Bibelställen som talar om änden och de ger olika inblick i hur änden sak se ut och vad som ska hända. Men det gemensamma är att allt slutar med att människosläktet blir så som Jesus vill ha oss och vi blir en del av Gud. Vi blir den Brud som Jesus ska förenas med och det blir vi genom försoningen i Jesu blod.
 
Det är alltså inte genom egen rättfärdighet och helighet som vi kommer att tillhöra Jesus och därmed bli en del av Gud utan det är genom Jesu offer och nåden. I oss själva är vi inget.
 
Det hår kan man läsa i Upp 4:5 – 11
 
Upp 4:5. Och från tronen kommer blixtar och åskor och ljud [toner, röster], och framför tronen, 7 lysande ljus [elds facklor] som brinner, de är Guds 7 andar.
 
Här i vers 5 möter vi de 7 församlingarna och vi ser hur deras budskap går ut från Tronen, från Gud själv och det är både som blixtar och åskor och Ljud. Det är Jesu församlingar som sprider hans Evangelium så att det hörs och syns över hela Jorden.
 
Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
 
Och hos Gud är allt genomskinligt, Gud och Jesus är den fulla sanningen. Det är som ett hav av glas rent som kristall. Där finns inga lögner, ingen synd att dölja utan allt är fullkomligt Och där finns den Treenige Guden. Men som vi ser är det 4 och den fjärde är Bruden, Hustru, Vi, Jesu församling, som får vara med genom Jesu nåd, hans offer, hans Blod, Vi kommer att se det längre ner.
 
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.
 
Här ser vi de 4 och det är Lejonet, alltså Lejonet av Juda, Jesus. Och det är en ungtjur, tjur står för Fadern. Och det är ett väsen med människoansikte och det är vi frälsta av nåd. Och slutligen är det en flygande Örn, den helige Ande, fågel och speciellt örn står för den helige Ande.
 
Upp 4:8. Och vart och ett av de 4 väsendena har upptill 6 vingar, de är fulla med ögon runt omkring och invändigt, och de har ingen vila på dagen eller natten, och de säger helig [ren], helig, helig är Jesus [Herren] Gud den allsmäktige som var och som är och som kommer.
 
Här ser vi hur väsendena far fram över Jorden, de kan vara överallt på en gång, De har 6 vingar och de har ögon både utan på och inuti. Det vill säga de ser allt som händer och de ser inte bara vad andra gör utan också vad de själva gör. De har självinsikt också.
 
Och de hyllar alla Jesu försoning, det är Jesus och vad han gjorde som är kärnan hos dem och t o m Jesus själva är med i denna hyllning för alla 4 väsendena hör ihop och det den ena gör, gör också den andra, och de är ödmjuka inför varandra. Det är därför som Gud är en fast han är 3 och som här 3+1 där vi får vara med och speciellt hylla Jesus för det han gjorde.
 
Upp 4:9. Och när väsendena ger ära och lovprisning och tack till honom som sitter på tronen, han som lever i evigheters evigheter.
Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.
 
Och här ser vi hur vi representerade av de 24 äldste, alltså de 12 stammarna och de 12 apostlarna, får falla ner inför Jesus, han som sitter på tronen och vi får lägga ner, ja t o m i vår undergivenhet kasta ner våra kronor inför honom, för det är han som frälst oss. Det är hans offer som gjort oss till det vi är, i oss själva är vi inget.
 
Och inte bara vi utan allt det som är till och som är av värde omkring oss det kommer från Jesus, utan honom skulle inget finnas av det fantastiska som vi kan se i vår tid. Det är Jesu Evangelium som gett oss allt samman.
 
Och med det här som grund förstår vi det som står i 1 Mos 26 – 27  där Gud skapar människan.
 
1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.
| <Alt:> Och Gud skapade Adam [människan, den blodröde] i överensstämmelse med sig själv, genom Guds like [likhet, avbild] skapade han honom, till sanning och den vi skall genomborra [och förbannelse] skapade han dem.
 
Och här kommer vi alltså till det ställe där det talas om hur Gud skapar människan, ett bibelställe som är svårt att förstå när man läser det på det traditionella sättet, Men som framtår helt klart när man ser det tillsammans med det vi läste i Upp 4 och som en Profetia på det som Gud nu ska göra på slutet. Det är ju då han slutligen ska frälsa världen och göra människan till en del av sig själv genom Jesu blod och offer.
 
Det är som jag sagt i många andra sammanhang och också skrivit på den här bloggen, att de första kapitlen i Bibeln och då speciellt det allra första är en Profetia på det Gud skulle göra och han har lagt det här allra först för att vi ska veta när vi ser det som vi ser idag när Gud har fullföljt större delen, att Gud finns och att det är han som styr världen.
 
För att ta en kort sammanfattning av det första kapitlet så ser vi att det börjar med en kaotisk tomhet precis som det var för 6000 år sedan och hur Guds Ande kom och Guds ljus tändes.
 
Och på den tredje dagen skapade Gud Israel, deras land och folk som fick lagen, det första livet som var som växterna, det är där man satt dem som lagen är så som den alltid är.
 
Och Jesus, det stor ljustet kommer på den 4:e dagen, det 4:e årtusendet och slutlilgen skapar Gud människan till sin avbild på den 6:e dagen, det 6:e årtusendet, där vi är nu.
 
Och det fantastiska är alltså att Gud visset det här redan från början och att de som skrev Bibeln inspireade av Giud helige Ande, skrev in det här fast de inte själva förstod det.
 
Och här ser vi alltså vad som är Guds mål med allt. Att skapa en människa som är lik Gud som är som Gud vill ha oss. Och vi kan citera Joh ev.
 
Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.
 
Jesu frälsning gäller alltså inte bara en individ och en individ till etc. Utan hela världen. Hela världen ska frälsas och det var Guds mål redan från början. Det var det vi läste i 1 Mos 26.
 
Och vidare ser vi att de människor som Gud skapar här i sin plan att frälsa världen de ska utbreda sig och härska.
 
1 Mos 1:28 <Trad:> Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden [landet, marken] och underkuva och regera över fiskarna i havet och över fåglarna i himmelen och över alla kräldjur på marken. 
| <Alt:> Och Gud välsignade dem och Gud sade till dem: Lär känna [var fruktsamma] och överflöda [bli många] och fullfölj den fasta grunden och som rena skall ni vara ödmjuka [stiga ner] i perioder av tillväxt och i det väldiga namnets strålglans i det myllrande livet på den fasta grunden [jorden].
 
Och här kan vi se hur vi ska härska. Vi som tagit emot Jesus och har honom i oss och blivit som Gud vill, Vi ska uppfylla Jorden och härska över den. Och här ser vi att vi ska härska både över fiskarna i havet, de hedniska människorna (alltså icke Judar), över fåglarna i himlen, alltså Andevärlden,
 
Och slutligen kräldjuren på marken, marken är ju Israel och Judafolket och också församlingen, och här ser jag Ormen som den vi ska behärska, även om det biologiskt sett idag inte räknas som kräldjur så räknar jag in det här. Och ormen är ju satan och vi ska alltså när vi kommit hit behärska också honom. Och det är ju det som står i Upp 20:2 – 3.
 
Upp 20:2. Och han tar fast draken [ormen] den gamle ormen, som är Djävulen och Satan och han binder honom för tusen år.
Upp 20:3. Och han kastar honom i avgrunden [dödsriket] och låser om honom och förseglar dessutom om honom, för att han inte skall kunna bedra folken mera, tills de tusen åren har gått. Därefter skall han befrias en kort tid.
 
Där vi får läsa om 1000 år riket, alltså Guds Sabbat, den 7: dagen , det 7:e årtusendet, när Gud var färdig och vilade sig. Och då var djävulen inlåst i underjorden och kunde inte fresta någon. Precis som den frälsta människan här ska behärska också ormen, djävulen.
 
1 Mos 1:29 <Trad:> Och Gud sade: Se jag har gett er alla växter [allt gräs] med säd [frö] att så, som är på hela markens yta och alla träd med frukt med frö för att så, är till föda för er.
| <Alt:> Och Gud sade: Se jag ger er all kraftfull avkomma som växer, till välsignelse för hela den fasta grundens uppenbarelse, och alla stadgar som i sig bär stabil frukt skall ni ta in.
1 Mos 1:30 <Trad:> Och för alla markens djur och för alla himmelens fåglar och för alla kräldjur på marken, som i sig har en levande själ, är allt grönt gräs [växter] till föda, och det blev så.
| <Alt:> Och för hela den fasta grundens liv och för hela det väldiga namnets strålglans och för allt som rör sig på den fasta grunden, välsignat i sin levande ande, är allt det spirande friska till att ta in, och det blev så.
1 Mos 1:31 | <Trad:> Och Gud såg på allt han hade gjort, och se det var mycket gott, och den 6:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och Gud visade allt han hade gjort och se det var enormt bra, och den 6:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.
 
Och slutligen var alltså Gud färdig och 1000 års riket kunde börja, den 7:e dagen, det 7:e årtusendet. Och då var allt väldigt bra, och det är alltså så det kommer att bli nu.
 
Och så kommer alltså 1000 års riket.
 
1 Mos 2:1 <Trad:> Och himmelen och jorden och hela dess skara var färdig.
| <Alt:> Och det väldiga namnet och den fasta grunden och hela dess mängd var fullkomlig [en helhet, färdigt].
1 Mos 2:2 <Trad:> Och Gud var färdig på den 7:e dagen med sitt verk, som han hade gjort och han vilade sig på den 7:e dagen från sitt arbete som han hade gjort.
| <Alt:> Och Gud var färdig i den 7:e perioden med sitt verk, som han hade gjort och han har omvänt dem [du må komma till ro] på den 7:e dagen, som ett resultat av sitt arbete, som han gjort.
1 Mos 2:3 <Trad:> Och Gud välsignade den 7:e dagen och han helgade den för på den vilade han från allt sitt verk, skapandet som han hade gjort.
| <Alt:> Och Gud hyllade den 7:e perioden och han renade den, för på den hade du vänt om från allt arbete, ledd av uppenbarelsen, Guds tänkande.
 
 
 
Och vi kan också läsa om 1000 års riket i Upp 20:4 - 6.
 
Upp 20:4. Och jag ser troner, och de själar som halshuggits [blivit avhuggna] på grund av Jesu vittnesbörd och på grund av Guds ord och som inte dyrkar [älskar, vördar] vilddjuret och inte hans bild och inte accepterat koden [märket, präglingen, kännetecknet] på sin panna och på sin hand, de sitter på dem och domsrätt [dom] ges till dem, och de lever och de regerar med Kristus de tusen åren.
Upp 20:5. Men de övriga döda kommer inte till liv [liv igen] förrän de tusen åren fullbordats. Detta är den första uppståndelsen.
Upp 20:6. Välsignad och helig är den som har del i den första uppståndelsen till liv, på dessa har den andra döden ingen makt, utan de skall vara Guds och Kristi präster och kommer att regera med honom i tusen år.
 
Och här har vi alltså det som ska komma och det vi kan se i profetian när vi ser framåt. Men just nu är vi inne i förberedelserna for denna tid och vi ska fortsätta att titta lite på dem i nästa avsnitt.
 
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar