söndag 14 augusti 2022

220814 Daniels profetior och ändens tid och 2023

 

220814 
Daniels profetior och ändens tid och 2023
 
Jag skrev i mitt förra inlägg hur Noas Ark var en profetia och hur den pekade fram mot 2023 som det år när det stora ska hända, det år när Noa gick ut ur arken, precis som Jesus ska komma till sitt Israel, och, är det alltså det vi ser här i berättelsen om Noa.
 
Och här i Daniels profetia kan man också hitta samma år alltså 2023. Det är i det sista av kapitlen i Daniels bok som man finner det.
 
Här har vi hela sista kapitlet och jag har understrukit de delar som är intressanta och speciellt ’vers 7, 11 och 12.
 
Dan 12:1. Och på den tiden står Mikael [vem är som Gud] upp, den store härskaren, som står tillsammans med ditt folks barn, och det blir en tid av lidande [motstånd, ångest], som inte har varit och inte heller skall vara mera från hedningarna [bland folken], i evighet, och på den tiden räddar han ditt folk, enligt allt som är skrivet i boken [ditt folk alla de som finns skrivna i boken].
Dan 12:2. Och många som sover i stoftet [mullen] vaknar [reser sig upp], vissa till liv i evighet, och andra till skam, till förakt, i evighet.
Dan 12:3. De förståndiga [barnlösa] lyser som himlavalvets ljus och de många rättfärdiggjorda [de som rättfärdiggör de många] som stjärnor i evighet och alltid.
Dan 12:4. Och du Daniel [Guds domare, Guds dom, Guds närvaro, Guds fortsättning], orden har dolts och boken har förseglats, till tidens slut, många ska pressa fram ur [piska, gissla] den och du [de] har ökat kunskapen.
Dan 12:5. Och jag Daniel [Guds domare, Guds dom, Guds närvaro, Guds fortsättning] såg, och se två andra som stod upp, den ena på flodens ena strand [flodens strand] och den andra på flodens andra strand [flodens strand].
Dan 12:6  Och han sade till mannen med linne kläder som var på andra sidan flodens vatten [över flodens vatten], när är det storartade [mirakulösa, förunderliga] slutet.
Dan 12:7. Och jag hörde mannen med linne kläder, som var på andra sidan flodens vatten [över flodens vatten] och han rörde sin högra hand och sin vänstra hand mot himlen, och han svor vid det eviga livet, för det leder till högtidernas högtid och midnatt [det leder till församlingarnas församling och mitt i, tid tider och en halv], och när det heliga folkets kraft är krossad, det är allt dettas slut.
Dan 12:8. Och jag hörde men förstod inte och jag sade: Herre, vad kommer efter det här.
Dan 12:9. Och han sade: Gå Daniel [Guds domare, Guds dom, Guds närvaro, Guds fortsättning] för orden är hemliga och förseglade till slutet.
Dan 12:10. Många må rena sig och må göra sig vita och må pröva [prövas], men de ogudaktiga de fördärvar och alla de onda förstår inte alls, men de förståndiga [barnlösa] de förstår.
Dan 12:11. Och från den tiden, det dagliga [ständiga] offret tas bort och så att förödelsens styggelse [ödeläggande avgudadyrkan, det utblottande äcklet] sätts upp, är 1290 dagar.
Dan 12:12. Lycklig den som väntar och har nått 1335 dagar.
Dan 12:13. Men du, går mot slutet och du skall vila och du skall uppstå till din del vid dagarnas [tillvarons, det fastas] slut.
 
Och i Matteus och i Markus evangelium ser vi hur Jesus knyter an just till det här och talar om att den ödeläggande styggelsen kommer att stå där den inte ska och i det heliga området.
 
Mat 24:14. Och det kommer att bli så att hela mänskligheten [den bebodda delen av värden, jorden] får höra rikets evangelium, helt och hållet [komplett, helt, fullständigt, odelat], och då kommer den slutliga änden [resultatet, avslutet, det slutliga] att komma fram [vara på plats, ha kommit].
Mat 24:15.När ni alltså ser förödelsens [ödeläggandets, ödslighetens, plundrandets] styggelse [äckel, avgudadyrkan], som sades genom profeten Daniel [Guds domare, Guds dom, Guds närvaro, Guds fortsättning] etablera sig i det heliga området [rum, plats], den som känner igen, tänk på det.
Mat 24:16. De som då är i Judéen [Juda = firad, prisad, vördad, dyrkad], fly mot [på] bergen.
Mat 24:17. De som är på taket [byggnaden] gå inte ner för att ta [ta upp] något från huset [familjen, hemvisten, sitt hus].
 
Mark 13:14. Och när ni då ser ödeläggandets [ödslighetens, plundrandets, försnillandet] äckel [styggelse, avgudadyrkan], det som sägs av profeten Daniel [Guds domare, Guds dom, Guds närvaro, Guds fortsättning], det som står där det inte ska [bör]. Han som känner igen det här då, fly till bergen [kullarna, fjällen].
 
Det är alltså när man satte något på den heligaste platsen som vi ska räkna från, Den plats där Judarna offrade. Och det är ju Tempelplatsen.
 
Den var obebyggd från år 70, när Romarna förstörde Templet, och ända fram till att Muslimerna satte upp sin Klippmoské där. Eller som den också brukar kallas Klipp Domen. Och det ägde rum 687 till 690 och år 688 var byggnade kommen dit att man inte längre kunde offra på klippan. Det är alltså året vi ska räkna från.
 
Och när vi ser begreppet tid, tider och en halv i vers 7, så är det samma som de 3,5 år (1 år, 2 år och ett halvt år) som vi möter på andra ställen i Bibeln och det är alltså 1260 dagar (vi räknar 30 dagar per månad som man gjorde på den tiden),
 
Och nu kommer det intressanta förräknar vi i år får vi 688 + 1260 blir 1948, det år när Israel utropade sin självständighet. Och blev en Nation, Vilken profetisk fullträff.
 
Och använder vi siffran 1290 som vi möter i vers 11 så blir det 688 + 1260 = 1978, det år när Kamp David förhandlingarna började som senare ledde till fred mellen Egypten och Israel och mellen Jordanien och Israel.
 
Och den sista siffran är mycket intressant när vi ser vilket år vi kom fram till i den förra artikeln om Noa och när han gick ut ur Arken. Siffran är 1335 och 1335 + 688 = 2023. Samma som vi kom fram till i berättelsen om Noa.
 
Och i artikeln om Noa handlade det om att de skulle få hela sitt land (hela landet var torrt), och i den här artikeln ser vi hur åren syftar på självständighet och fred.
 
Och nästa år, alltså 2023 är alltså en mycket god kandidat för det år när Jesus kommer till Israel som deras Messias och de får hela det land som Gud har lovat och fred med sina grannar och ett erkännande av sitt land inom de gränser Gud satt ut. Alltså allt mellan Jordanfloden och havet.
 
Men som det står i Bibeln ingen vet dagen och stunden (timmen), och som vi sagt tidigare. Endast Gud vet med säkerhet vad som kommer, och vi får finna oss i det gamla ordstävet. Människan spår men Gud rår.
 
I nästa avsnitt kommer vi att se ytterligare ett sätt att få fram samma år och mera detaljer runt vad som ska hända.
 
Karl Håkan
 
(Etiketter: 2023, Daniel, Noa, Jesus kommer, Israel)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar