onsdag 1 mars 2023

230301 Den Kristna tron innehåller både lagen och nåden

 

230301 
Den Kristna tron innehåller både lagen och nåden
 

Den Kristna tron har två ben, det ena är Lagen och det andra är Nåden genom Jesus.
 
Många förknippar lagen med Mose lag och det är en del av den och då framförallt 10 Guds bud. Men vi möter också lagen i nya testamentet och både Paulus och Johnnes i Uppenbarelseboken skriver om den.
 
Idag möter vi ibland en glättad tro som går ut på att det inte finns någon lag, allt är tillåtet, men så är det alltså inte, Och genom lagen har vi ett rättesnöre att hålla oss till som vi genom Helgelse kan komma närmare. Och som vi vet så är vi alla ofullkomliga och kommer att bli så, men genom den här kombinationen av Lag och Nåd så för vi växa i tron och med Jesu andes hjälp komma närmnare och närmare till det Jesus vill med våra liv.
 
Idag ser vi hur en fullständig laglöshet håller på att upplösa hela vår västerländska Civilisation. Och vi ser hur lögner och sexuell perversitet har blivit norm i samhället, så därför är det viktigt att lyft fram Bibelns ord i de här frågorna, de ord som byggde upp hel den västliga civilisationen som fungerade en gång.
 
Låt oss börja med att titta på Upp 14:12 där vi möter hur vi ska tänka idag.
 
Upp 14:12. Här gäller de heligas trofasthet [uthållighet], så att man håller [bevarar] Guds befallningar [bud, ålägganden] och Jesu tron [tilliten till Jesus].
 
 
Här har vi alltså buden, Lagen, och Jesus tron, Nåden, I versarna innan har vi just mött det utbud av både Evangelium (Upp 14:6 – 7) och Djävulens förföriska och nerbrytande budskap i hans Satielit kanaler (Upp 14:9 – 11). Alltså en bra bild på det massmedia utbud som vi har idag och i den 12 vernsen ser vi alltså hur vi då ska tänka.
 
Som vi sa tidigarer så finns inte bara lagen i gamla testamentet utan också det som finns i Nya testamentet och där ska vi börja med att läsa från Paulus brev till Korinterna.
 
1 Kor 6:9. Men vet ni inte att orättfärdiga inte kommer att ärva Guds rike och inte bedragare och inte horkarlar och inte transvestiter [homosexuella] och inte män som ligger med män.
1 Kor 6:10. Och inte tjuvar, och inte giriga [snikna] och inte drinkare [druckna], inte skurkar [ovettiga, bespottare], inte svindlare [rovgiriga, utpressare], de kommer inte att ärva Guds rike.
1 Kor 6:11. Och detta har några av er varit, men ni har tvättats rena, ni har helgats, och ni har rättfärdiggjorts, [ni tvättas rena, helgas, rättfärdiggörs] i Herren [Jesus, Jashve] Jesu [Frälsarens] namn, och genom vår Guds Ande.
 
Här ser vi en hel del av den sexuella förvirring vi möte idag, och också både tjuvar och giriga och drinkare och svindlare.  Och i vårt samhälle idag är det här saker som har blivit mer och mer framträdande och normaliserat.
 
Men det är också intressant att läsa vers 11. Det här var något som hörde det gamla livet till, något som de frälst korintierna hade fått förlåtet och som man lämnat med hjälp  av Guds Ande som helgar och vägleder och ger kraft att komma ur de gamla destruktiva beteendena.
 
I Upp 21 möter vi en lista av motsvarande slag och vi tar med den här också.
 
Upp 21:8. Men åt, fega [försagda] och otroende [hedningar] och anstötliga och mördare och hor karlar [manliga prostituerade, otuktiga] och troll karlar och avgudadyrkare [idol dyrkare] och alla som är falska [lögnaktiga, vilseledande], är deras del i sjön som brinner med eld och svavel. Det är den andra döden.
 
Här stöter vi på flera grupper som inte ska få del av Guds välsignelse utan är dömda, och det är både de fega och de som kallas trollkarar.  Det är människor som böjer sig för överheten fast de har till uppgift att stå emot, och det är människor som förvirder synen på andra så att sanningen inte kommer fram.
Det är intressant att noter att det förfall vi har i dagens samhälle inte hade funnits om vi inte haft de här grupperna som svikit sin uppgift i ett samhälle i förfall och därmed bidrgit till att vi faller ännu djupare.
 
För att inte göra någon besviken så tar jag med också 10 Guds bud här, en samling. 10 Guds bud har ju varit vägledande genom hela vårt civiliserade samhälle här i väst.
 
2 Mos 20:1.  Och Gud talade med alla dessa [dessa edsvurna] ord och han sade:
2 Mos 20:2.  Jag Jesus [Jashve, han som är] är din Gud, som förde dig från Egyptens* [från nödens] land, från slavarnas [gärningarnas] plats [hus]. {*Egypten = Misraim [Egypten, de två befästningarna, gränserna, från nöden, från ångesten]}
2 Mos 20:3.  Ingen annan Gud skall någonsin finnas inför dig [i din närvaro].
2 Mos 20:4.  Du skall inte göra dig någon skulptur [avgudabild] av någonting överhuvudtaget [och inte skall ni låta smörja något], som är i himmelen [skyn] ovanifrån eller som är på marken underifrån, eller som är i vattnet underifrån i förhållande till marken.
2 Mos 20:5.  Du skall inte dyrka [falla ner för, buga dig för] dem och inte skall du arbeta för [göra bruk av] dem, för jag Jesus [Jashve], din Gud är en svartsjuk [ivrig, nitälskande] Gud, som låter barnen bära fädernas straff i 3:e led och i 4:e led, genom att de blir mina fiender [hatobjekt].
2 Mos 20:6.  Och han ger nåd [barmhärtighet, rättvisa] till 1000-ende [familjer], till vänner [älskade] och till de som håller mina bud [befallningar].
2 Mos 20:7.  Du skall inte lyfta fram din Guds Jesu [Jashves] namn att användas till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet], för den blir inte ostraffad av Jesus [Jashve], som förstör hans namn genom att använda det till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet].
2 Mos 20:8.  Kom ihåg Sabbatsdagen så att du helgar den.
2 Mos 20:9.  Sex dagar skall du arbeta och göra allt ditt arbete.
2 Mos 20:10.  Men den 7:e dagen, Sabbaten, den tillhör Jesus [Jashve] din Gud, då skall du inte göra något eller överhuvudtaget arbeta, du och din son och din dotter, din tjänare [slav] och din tjänarinna [trofaste] och din boskap och din gäst [främling] som är inom [i] dina portar.
2 Mos 20:11.  För på 6 dagar gjorde [gör] Jesus himlen [det väldiga namnet] och jorden [den fasta grunden], havet [livet] och allt som är i dem och han vilade [han skall vila] på den 7:e dagen. Så därför välsignade [välsignar] Jesus [Jashve] Sabbatsdagen och han helgade [skall helga, skall rena, skall peka ut] den.
2 Mos 20:12.  Ära [Hedra] din far och din mor så att dina dagar blir många [förlängs, blir långa] i landet [på jorden] som Jesus [Jashve] din Gud, gav [ger] åt dig.
2 Mos 20:13.  Du skall inte mörda [döda, dräpa].
2 Mos 20:14.  Du skall inte begå äktenskapsbrott.
2 Mos 20:15.  Du skall inte stjäla.
2 Mos 20:16.  Du skall aldrig svara i din ondska [i din tanke, inför din nästa, inför din herde] med osanning [en lögn].
2 Mos 20:17.  Du skall inte ha begär [åtrå] till din nästas [broders, väns, ondskas] hus [familj]. Du skall inte ha begär [åtrå] till din nästas [broders, väns, ondskas] hustru, eller hans [dess] tjänare [slav] eller hans [dess] tjänarinna [slavinna] eller hans [dess] oxe eller hans [dess] åsna eller någonting överhuvudtaget som tillhör din nästa [broder, vän, ondska].
 
Jag har här gjort en lite annorlunda indelning eftersom jag tycker det är viktigt att vi börjar (vers 2) med att definiera vem som är vår Gud, och det är allså Jesus, han som vanligtvis översätts Herren, men som egentligen hette Jehoa i gamla testamentet, han som har befriat oss från träldomen. Det är han som är vår Gud och bara han.
 
Och det är också intressant att notera att idag är det många som anser att det bara finns en Gud och inkluderar både budism och Islam i detta, Men här ser vi alltså att det är bara Judarnas Gud han som befride dem från Egypten, som är vår Gud, ingen annan, och alltså ett budskap som är viktigt att få fram idag.
 
Och om man tar med vers 2 som det första budet, då behöver man inte dela på de sista Budet om begärelse utan det blir naturligt ett Bud.
 
Och om vi nu också tittar på nåden så är det naturliga att citera Joh 3:16 och den följande versen 17 för där pressenterar Guds tanke med Jesus, Nåden till var och en, fritt och för intet. Men också att det här är Gus lösning på hela världen, Han ska genom Jesus och varje individs frälsning slutligen frälsa hela världen.
 
Joh 3:16. För så älskar Gud världen att han ger sin enfödde son, så att var och en som tror på [litar till] honom inte skall tillintetgöras [fördärvas, förstöras] men skall ha evigt liv.
Joh 3:17. För inte sänder Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skall frälsas [räddas, helas, göras bra] genom honom.
Joh 3:18. Den som tror på [litar till] honom, han döms inte, men den som inte tror har redan [nu] dömts eftersom han inte trott [litat] på Guds enfödde sons namn.
 
Vers 18 är här intressant för tar vi inte emot Jesus som vår frälsare då är vi redan dölmda. Men tar vi emot honom då tillhör vi de som har sitt namn skrivet i livets bok och som inte ska kastas i den Eviga elden, som vi kan läsa om i Upp 20.
 
Upp 20:15. Och om någon inte finns skriven i livets bok, slängs han i elds sjön.
 
Och låt oss till sist citera Bibelns sist vers som just understryker nådens betydelse för oss alla.
 
Upp 22:21. Vår Herres [Jesu, Jashve], Jesu [Frälsares] Kristi [Messias, den Smordes] nåd [glädje, gåva] vare med er alla, Amen [sant, fast].
 
Men åter igen det är genom att vi har båda för våra ögon, både Lagen och Nåden som vi kommer rätt på det inför vår Gud.
 
Karl Håkan
 
(Etiketter: Lag och Nåd, Nåd, Lag, 10 Guds bud, Joh 3:16, Upp 14:12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar