måndag 23 december 2019


Församlingens roll 2,
Både Judar och Hedningar tillhör Jesu församling


Jesu församling är både för Hedningar och Judar, det ser vi av att Ängeln står både på havet och på marken.

Upp 10:2. Och han har i sin hand en liten skrift [bokrulle], som är öppnad, och han ställer sin högra fot på havet och sin vänstra fot på marken [jorden].


Det här att Ängeln står både på havet och på marken inser vi betydelsen av när vi vet att. Havet symboliserar hedningarna, de icke Judiska folken. Och Marken är en symbol för Judarna och Israel, Israels folk och land.

Jesus var en frälsare för både Judar och Hedningar, och det är alltså därför som Ängeln står med en fot på havet och en fot på land.

De här två symbolerna havet och land hittar vi också i Upp 13:1 resp. Upp 13:11

Upp 13:1 Och jag står [han står (olika grundtexter)] på sanden vid havet och jag ser ett vilddjur som stiger upp ur havet, som har 7 huvuden och 10 horn, och på sina horn 10 kronor [kransar], och på sina huvuden kränkande [smädande, förtalande] namn [benämningar].

Det här första vilddjuret, det med 10 horn, är kolonialstaterna, som var ungefär 10 till antalet och som behärskade världen under första halvan av 1900 talet, innan Israel fått sitt land, alltså när hedningarnas tid gällde, och det kom som vi såg här upp hur havet, alltså en symbol för Hedningarna.

Upp 13:11. Och jag ser ett annat vilddjur som stiger upp från jorden [marken, landet] och det har två horn likt ett lamm och det talar som en drake [orm].

Och det andra vilddjuret, det med två hornade vilddjuret är Supermakterna, USA och Sovjetunionen, som behärskade världen under andra hälften av 1900 talet fram till 1990, och de fick sin makt efter och i samband med att Israel blev nation, Alltså Hedningarnas tid hade upphört. Därför stiger det här andra Vilddjuret upp ur marken.

Och med samma symbolik ser vi alltså att i Upp 10:2 så står ängeln både Hedningarnas område och på Judarnas, Israels.

Jesus är för både Hedningar och Israels folk.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar