fredag 13 december 2019


Sigillen 41,
Summering 1,
Första sigillet, Jesu totala seger


Det vi kan läsa om Sigillen är en beskrivning av det som kommer från Jesu seger. Och de 4 första sigillen är en kronologisk beskrivning om tiden från Jesu död och uppståndelse fram till vår tid.

Det 5 sigillet är en beskrivning av det lidande som det ligger i att vara sann Kristen.

Det 6:e sigillet är en beskrivning av den enorma kraft som finns i Jesu frälsning och vad som kommer i de sista dagarna, och där känner vi igen oss idag.

Det 7:e Sigillet är ett tecken på att nu är Gud framme, Nu har frälsningen segrat.

Här i det första Sigillet får vi möte en beskrivning av Jesu totala seger som manifesterade sig de första 300 åren fram till Den Katolska Kyrkan.

Sigillen 1, Hästarna och Floderna

Vi går vidare och tittar på Sigillen, de som Jesus alltså kunde öppna. Vad innehåller de.

Vi ska här börja med att titta på de 4 första Sigillen som är de 4 hästarna och vi börjar med att läsa igenom hela texten.

Längre fram kommer vi sedan att gå igenom de olika sigillen del för del.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.
Upp 6:3. Och då han öppnar det 2:a sigillet, hör jag det andra väsendet som säger: Kom och se.
Upp 6:4. Och en annan häst, en röd [eld lik], kommer ut, och åt honom, som sitter på den, ges att ta freden [friden, ordningen] bort från jorden, så att de dödar [stympar, slaktar] varandra, och han ges det väldiga svärdet.


Sigillen 2, Den vita hästen tillhör Jesus

Ryttaren den vita hästen är Jesus det ser vi när vi tittar på vilket väsen som presenterar den. Det är Lejonet av Juda, det första väsendet, Jesus själv.

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.


Sigillen 3, De 4 Välsignelsefloderna

När vi nu läst om den första hästen och hur det var en segrande häst med Jesus själv som ryttare. Då är det intressant att också titta på den första floden som rann ut från Eden.

Det rann 4 välsignelsefloder och man kan knyta dem till de 4 hästarna och till de 4 väsendena. Och den första är alltså Jesu seger. Välsignelsen i Jesu Evangelium som flödar ut i vår värld.

1 mos 2:10 <Trad:> Och en flod strömmar ut från Eden för att bevattna trädgården, och från den platsen delar den sig och blir 4:a huvuddelar.
| <Alt:> Och en ström går ut från församlingen till glädje med sång och musik [för hägnet] och från det namnet sprider den sig och det blir till 4:a huvuddelar.
| <Alt2:> Och en ström går ut från det eviga till glädje i sorgen och från det namnet sprider den sig och det blir till 4:a huvuddelar.


Sigillen 4, Den första floden är Frälsningens ord

Här när vi läser om den första floden som flöt ut från Eden, alltså Församlingen, så ser vi att det är Guds ord.

1 mos 2:11 | <Trad:> Namnet på den första är Pison [spridande] och den omger hela Havilas [cirkulär] land, där är platsen för guld.
| <Alt:> Namnet på den första är Psion [Frälsningens ord *] och den omger hela Guds stads [födandets] fasta grund, som är platsen för guld [klarhet].
{* Pison [sprida, frälsningens ord, pånyttfödelsens ord]}


Sigillen 5, Jesus ger klarhet

Tittar vi i näste vers så kan vi läsa att Sonen är Guld och Klarhet, det är det vi ska ha som kristna, vi ska ha klarhet, vi ska ha Jesu rena guld.

1 mos 2:12 <Trad:> Och landets guld är gott, där är bdelliumharts och pärlstenar.
| <Alt:> Och den fasta grundens guld [klarhet] är bra i problemens stund, sonen jag fött den förnekade [berövade, tyste, krympling].


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar