lördag 6 juli 2019


De 7 Församlingarna 1,
De 7 dominerande Kyrkoinriktningarna


I Uppenbarelseboken kap 2 och 3 hittar vi de 7 församlingarna. Det som är den intressantaste tolkningen av de här 7 församlingarna är att det är de stora Kyrko-inriktningar som vi haft mellan Jesu 1:a och 2:a kommande.

Idag lever vi nära Jesu 2:a kommande och därmed har vi hela perspektivet. Och kan i verkligheten och historien se vad de olika församlingarna står för.


En intressant vinkling på det här som vi kan se idag är att idag finns också alla de 7 församlingarna verksamma. Och vi kan se dem ibland oss. Och det är också något vi ska titta på i den här serien.

Vi kan konstatera att alla de 7 församlingarna är i Jesu hand. De ser vi redan i Upp 2:1. Och det är han som rör sig ibland sina församlingar.

Upp 2:1. Till ängeln [budbäraren] för den Efesiska församlingen skriver du detta. Den mäktige med de 7 stjärnorna i sin högra hand, han som går mitt bland de 7 ljusstakarna av guld, han säger:

Det är också intressant att redan i den första församlingen fanns frälsningen, det ser vi när vi läser den sista av versarna som var till Efesos. Där ser vi att redan här är Guds paradis öppet igen. Och Livets träd finns tillgängligt.

Upp 2:7. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från livets träd, som är i min Guds paradis.

Livet finns i Jesu frälsning och vägen till livets träd är alltså fri och öppen redan från början, redan i den första församlingen, nu när Jesus har offrat sig.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar