söndag 28 juli 2019


De 7 Församlingarna 23,
Tyatira den 4:e församlingen är Islam


Det är en intressant tanke som man inte möter så ofta i Kristna sammanhang, detta att Tyatira, den 4:e församlingen är Islam.

Det finns flera saker som pekar på detta, och det enklaste är ju att Islam kom tidsmässigt direkt efter Den Katolska Kyrkan.

Vi ser också att Jesus presenterar sig som Guds son och det är något som Islam förnekar och därför behöver höra

Vi får också möte en Profet, Profetissa, i vers 20 precis som Islam hade sin Profet.

Upp 2:18. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Tyatira [fortsatt offer]. Så säger Guds son, han som har ögon som elds flammor och vars fötter liknar skinande koppar [brons]:
Upp 2:19. Jag vet dit slit och kärlek och tjänande och tro och din uthållighet och dina insatser, och de sista fler än de första.
Upp 2:20. Men jag har något mot dig, att du tillåter kvinnan Jesabel [Baals flöde, ö-bon, utsöndrat skräp, svettiga strömmar], hon som säger att hon är profetissa för att undervisa och för att lura mina tjänare att bedriva hor [avgudadyrkan], och att äta avgudaoffer.


Tyatira betyder Fortsatt Offer. Och det är också något som kännetecknar Islam. De erkänner ju inte Jesu död och uppståndelse, och har därför ingen frälsning. Jesu offer finns inte för dem.

Och som vi sa tidigare så erkänner ju inte Islam heller Jesus som Guds son. Och vad men då förvånar sig över är att Islam över huvud taget ingår i de 7 församlingarna. Som Kristen ska man ju erkänna Jesus som Guds son och Gudomlig, något Islam alltså inte gör.

Men här vill jag peka på Judas Iskariot, han var en av de 12 apostlarna, och Jesus hade valt ut honom fast han visste att han skulle bedra Jesus och utlämna honom.

På samma sätt är det alltså med Tyatira. Det är en församling som förnekar Jesus, men likafullt är det en av de 7.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar