tisdag 16 juli 2019


De 7 Församlingarna 11,
Den Första Basunen är den Första Församlingen


Här nedan ser vi orden om den Första Basunen och det man lägger märke till är Hagel, Eld, Blod. Det blir mycket elände och lidande. Och så hade Judarna det när Rom kom med sin förföljelse 70 e kr.

Och vi ser också att 1/3 av alla träd och allt grönt gräs bränns bort. Och Träd och Gräs är det som motsvarar att leva efter lagens Bud, alltså Israel.

Upp 8:7. Och den 1:a ängeln [budbäraren] trumpetar [blåser i basun] och det kommer hagel och eld blandat med blod och det kastas till marken [jorden] och tredjedelen av marken [jorden] bränns ner och tredjedelen av träden bränns ner och allt grönt [blekt, friskt] gräs bränns ner.


Och att det står att det brändes ner här innebär att den välsignelse som kommer ut av att leva efter lagen, den välsignelse som Judarna fått erfara, försvinner.

Att lagen motsvarar växtlivet det ser vi när vi läser 1 Mos 1:9 – 13. Alltså den 3 dagen vilket motsvara år 2000 – år 1000 f kr. Den tid när Israel fick sitt land och Moses fick lagen.


1 Mos 1:9 Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
1 Mos 1:10 Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
1 Mos 1:11 Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
1 Mos 1:12 Och grönska kom fram på marken, gräs som fröade av sig, frö efter sin art, och träd som gav frukt, med sitt frö i sig efter sin art, och Gud såg att det var gott. 
1 Mos 1:13 Och den 3:e dagen blev kväll och det blev morgon.

Och här i 1 Mos 1 kan vi alltså läsa om hur Gud skapade landet och hur det växte fram träd och Grönska. Växterna var det första livet men växter är ett stationärt liv. En växt står där man ställt den. Och så är det med lagen. Den är som den skrevs.

Även om tiden ändras så är lagen likadan. Precis som en växt som står kvar även när platsen blir mindre bra.

Så vi ser här att den här första Basunen den syftar just på Judafolket och Israel, där den Judekristna församlingen fanns som fick lida mycket och som blev förföljd och Judarna blev dödade i stort antal av Romarna och kringspridda över världen. Man talar här om att 1/3 av alla Judar blev dödade och det är intressant att notera att det står just att 1/3 av alla träd dog.

Och när vi går vidare kommer vi att se att den här parallellen mellan Församlingarna och Basunerna håller i sig.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar