onsdag 10 juli 2019


De 7 Församlingarna 5,
Församlingen som stelnar



Som det brukar gå med de flesta väckelserörelser genom tiderna, de stelnar, så blev det också här. Ju mer tiden gick ju mer tappade man den första kärleken. Den första ivern. Anden. Kraften.

Upp 2:4. Men jag har mot dig att du lämnar [glömmer] din första kärlek.
Upp 2:5. Alltså, kom ihåg varifrån du fallit och tänk efter [omvänd dig] och gör de första gärningarna. Men om inte, kommer jag till dig snart och jag skall flytta ljus staken från dess plats, om du inte omvänder dig.


Men vi vet att Jesu varningar inte hjälpte här, utan den första församlingen försvann. Anden och Kraften dog ut. Och Förföljelserna av Judarna gjorde att till sist så fanns inga Kristna bland Judarna. Och så har det alltså varit i många år.

Jesus hade flyttat Ljusstaken bort från den här församlingen, den första, den som var den Judekristna.

Några sporadiska fall där Judar blivit kristna har givetvis förekommit. Men generellt har denna Judiska församling varit borta genom hela historien.

Men i dag är det annorlunda. Idag ser vi den i full verksamhet, Den finns där som den Messiasrörelse som startade under 1960 och 70 talet och som idag omfattar c:a 400 000 Judar, världen över varav c:a 50 000 bor i Israel. Väckelsen går fram och Jesu budskap finns på nytt bland Judarna.

Den här första församlingen har uppstått på nytt och blivit det Jesus ville ha.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar