lördag 5 februari 2022

Jesu ord om änden, Summering 1, Inledning

Jesu ord om änden, 
Summering 1
Inledning
 

Vi befinner oss idag i ändens tid och det finns många profetior om änden och det är alltså lämpligt att studera dem nu. Och den som kan tyckas mest intressant av profetiorna är den som Jesus själv gav sina lärjungar.
 
Vi hittar den både i Matteus, i Markus och i Lukas och vi tittar här på alla tre Bibelställena.
 
 
Jesu ord om änden 1, Hela Evangeliet om änden
 
Vi har i både Matteus och Markus och Lukas den genomgång som Jesus gjorde för sina lärjungar om ändens tid. Och nu när vi tittat på flera andra ställen i Bibeln som handlar om änden är det lämpligt att vi också tittar på det ställe där Jesus lägger sin egen syn på det hela.
 
Vi börjar den här genomgången genom att lägga upp alla Bibelställena i alla tre Evangelierna så att var och en kan själv läsa igenom och bilda sig sin egen bild först innan vi sedan går in mera i detalj.
 
Den version av översättning som jag använder är min egen som jag gjorde eftersom jag blev förvirrad av att läsa alla andras olika översättningar och fann att det enda säkra var att gå tillbaka till originaltexten och i det här fallet alltså på Grekiska som jag här har översatt direkt ifrån.
 
 
Mat 23:37. Jerusalem*, Jerusalem, som dödar profeterna och stenar de som har sänts till dig, hur många gånger har jag inte velat samla dina barn, som en höna som samlar sina kycklingar under vingarna. Men ni vill inte.
 
 
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/12/jesu-ord-om-anden-1-hela-evangeliet-om.html
 
Jesu ord om änden 2, Judarna kommer att ropa på Jesus och då kommer han
 
Judarna tog inte emot Jesus när han var hos dem första gången. Ja de förstod helt enkelt inte att det var deras frälsare som hade kommit till dem utan de dödade honom som en falsk messias.
 
Men säger Jesus här, de kommer att bli förskingrade och Israel kommer att bli ett öda land. Och som vi vet så blev det så och har nu varit så nästan i 2000 år.
 
Men nu samlas man igen och bara det sista fattas, Messias, och när de ropar på Jesus då kommer han och han är deras Messias.
 
Mat 23:37. Jerusalem*, Jerusalem, som dödar profeterna och stenar de som har sänts till dig, hur många gånger har ja g inte velat samla dina barn, som en höna som samlar sina kycklingar under vingarna. Men ni vill inte.
{* Jerusalem = Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet}
Mat 23:38. Se, ert hus [familj, bostad] överges [lämnas, ges bort] och blir öde [öken].
Mat 23:39 Jag säger därför till er: Nu ser ni [känner] mig faktiskt [verkligen] inte igen, förrän ni säger: Välsignad [prisad] är han, som kommer [framträder, går, passerar, går omkring, växer] i Jesu [Herrens, Jahves] namn.
 
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/12/esu-ord-om-anden-2-judarna-kommer-att.html
 
Jesu ord om änden 3, Det jordiska templet skall utplånas
 
Lärjungarna är imponerade av Templet och det är viktigt för dem. Men för Jesus är inte det Jordiska viktigt. Nej hela Templet skulle förstöras och vi vet att det ägde rum år 70 e kr.
 
Och det här är faktiskt en viktig princip inom Kristendomen. Platser, byggnader, föremål etc. är inte viktiga. Det är det andliga som är viktigt, att ha Jesus i sig, att vara ett med honom och hans frälsning.
 
Mat 24:1. Och när Jesus [frälsaren, Jashve, Herren] går ut och lämnar templet kommer hans lärjungar till honom, för att visa på templets hus.
Mat 24:2. Och Jesus säger till dem. Så är det, ni ser allt detta klart. Men jag säger till er det skall verkligen inte lämnas sten på sten, nej verkligen inte, det skall ödeläggas.
 
Mark 13:1. När han går ut från Templet, säger en av hans lärjungar till honom: Mästare, se vilka stenar och vilka byggnader.
Mark 13:2. Han svarar då och säger till denne: Du ser dessa väldiga byggnader, det skall inte ens lämnas sten på sten, nej verkligen inte, det skall brytas sönder.
 
Luk 21:5. Och några talar om templet, att stenarna är vackra och det har blivit prytt med tempelgåvor. Han säger då:
Luk 21:6. Ni ser det här nu, men det kommer att komma en dag på vilken det inte skall lämnas sten på sten, det kommer i stället att brytas ner.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/12/jesu-ord-om-anden-3-det-jordiska.html
 
 
Jesu ord om änden 4, Jesu svar om änden på Lärjungarnas fråga
 
Här är det alltså Jesu syn på änden som vi får läsa, Det han vill att hans lärjungar ska ha med sig när han lämnar dem.
 
Vi har tidigare tittat på t ex Uppenbarelseboken som ju också är en uppenbarelse från Jesus till Johannes som skrev ner den. Och i Uppenbarelseboken hittar vi många av de tecken som ska komma i änden, så att vi kan säga t ex idag att vi är i änden och långt komna, ja på slutet, när Jesus mycket snart ska komma.
 
Mat 24:3. Och när han sitter på Oljeberget [Olivberget] kommer lärjungarna till honom när de är själva. De säger: Du kan väl säga oss när [hur, hur länge] detta kommer att ske och vad som är tecknet [symbolen] på din ankomst och slutet på tidsåldern.
 
Mark 13:3. Och när han sitter på Oljeberget [Olivberget] framför templet, frågar Petrus [klippan] och Jakob [den lögnaktige, häl fångaren, ersättaren] och Johannes [han ger nåd] och Andreas [manlig] honom sedan [därför] själva.
Mark 13:4. Säg oss när dessa saker kommer och vad tecknet är när allt detta skall fullföljas.
 
 
Luk 21:7. Och de frågar honom, de säger: Mästare [Lärare] när kommer detta och vad är tecknet [undret] när det här skall ske.
 
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/12/jesu-ord-om-anden-4-jesu-svar-om-anden.html
 
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar