fredag 11 februari 2022

Jesu ord om änden, Summering 7, Liknelserna om Judarna och änden

Jesu ord om änden, 
Summering 7
Liknelserna om Judarna och änden
 

I Mat 25 har vi tre liknelser och man har hört många utläggningar om hur vi som Kristna ska bete oss med utgångspunkt från de här liknelserna.
 
Men när man läser dem ser man att det är Judarna som Jesus talar om. Det är hans bröder och det är ju Judarna.
 
I den första liknelsen ser vi hur det kanske inte är alla Judar som ska komma hem utan bara hälften, då Jesus kommer. Och idag är hälften hemma.
 
I nästa liknelse kan man se att de som åker hem till Israel först ska få mest välsignelse och göra mest, medan de som kommer sist inte ens ska utnyttja sin chans att komma hem, utan gräva ner sitt pund.
 
I den tredje liknelsen får vi se hur det är vårt sätt som nation att behandla Judarna som kommer att vara det vår nation ska dömas efter när Jesus kommer. De som stött Judarna är de länder som ska bestå medan de andra ska förintas.
 
Vi kan också se hur Jesus ger alla folk sina gränser, den här totala blandningen som vi ser idag är alltså inte Jesu väg.
 
Det är som vanligt intressant när man läser profetian och ser hur fantastiskt den stämmer med det vi ser idag och som vi ser förmodligen är på gång.
 
 
 
Jesu ord om änden 38, Kommer alla Judar hem
Det finns olika sätt att tolka texten om de 10 Jungfrurna, och ett sätt som mänga anser är det rätta är att sätta det i samband med Judarna och vår tid.
 
Ska inte alla Judar komma hem, utan bara c:a hälften. Ja det är det den här profetian säger om vi tolkar det som att det handlar om Judarna. Och det intressanta är att idag har c:a hälften av alla Judar flyttat till Israel medan c:a hälften är kvar ute i andra länder.
 
Mat 25:1. Då kommer himmelriket att jämföras med 10 jungfrur som mottar sina facklor, för att gå ut till att möte brudgummen.
Mat 25:2. Och 5 av dem är kloka och 5 är dumma
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2022/02/jesu-ord-om-anden-38-kommer-alla-judar.html
 
 
Jesu ord om änden 39, Åt den som har ska ges
 
Här har vi ytterligare en profetia som följaktligen borde handla om Judarna den också.
 
Normalt brukar man ju tala om den här liknelsen i förhållande till oss kristna att när man blir frälst och välsignad med olika förmågor och kompetenser så ska man använda dem i tjånsten för Jesus och på så vis vinna flera för Gud.
 
Men när man tillämpar det på Judarna och ser att den förste fick 5 talenter och den andra 2 etc så ser man att de som alltså flyttade först till Israel det är de som kommer att få den största välsignelsen.
 
Mat 25:14. Det är på samma sätt som för en människa som reser utomlands. Han kallar då på sina tjänare [slavar] och överlämnar då sin egendom till dem.
Mat 25:15. Och någon ger han då säkert 5 talenter (125 Kg = c:a 45 årslöner i silver), och någon 2 talenter (50 Kg = c:a 20 årslöner i silver), och någon 1 (26 Kg = c:a 9 årslöner i silver), efter den egna möjligheten [styrkan] och han reste sedan genast bort.
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2022/02/jesu-ord-om-anden-39-at-den-som-har-ska.html
 
 
Jesu ord om änden 40, Stöd Israel
 
Det sista Bibelordet här, alltså Mat 25:31 – 46, handlar om att man ska stödja Israel, och det Judiska folket, Ja speciellt ska de olika nationerna stödja Israel.
 
Redan i början ser vi att det är Nationerna som Jesus ska döma. Och det han dömer dem på är hur de behandlat en av dessa mina minsta bröder. Jesu bröder är Judarna. Och vi kan fråga oss, Hur behandlar Sverige Judarna. Det är det vårt land ska dömas efter.
 
Mat 25:31. Och när Människosonen [Adams son] då kommer i sin glans [ära, härlighet], och alla de heliga budbärarna [änglarna] med honom, då skall han sitta på sin härlighets [ära, glans] tron.
Mat 25:32. Och han kommer att samla till sig alla nationer [folkslag, hednafolk] och han kommer att skilja dem genom gränser [skilja ut dem] från varandra som herden skiljer [skiljer ut] fåren från getterna genom gränser.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2022/02/jesu-ord-om-anden-40-stod-israel.html
 
 
Jesu ord om änden 41, För Gud är nationsgränser viktiga
 
När vi läser i Mat 25:32 så kan vi också se en annan intressant sak nämligen att Gud ska upprätta nationsgränserna. För Gud är gränser viktiga.
                                                                         
Han vill att varje folk och varje Nation har sitt. Den fullständiga sammanblandningen som vi ofta ser idag är inte Guds väg.
 
Mat 25:31. Och när Människosonen [Adams son] då kommer i sin glans [ära, härlighet], och alla de heliga budbärarna [änglarna] med honom, då skall han sitta på sin härlighets [ära, glans] tron.
Mat 25:32. Och han kommer att samla till sig alla nationer [folkslag, hednafolk] och han kommer att skilja dem genom gränser [skilja ut dem] från varandra som herden skiljer [skiljer ut] fåren från getterna genom gränser.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2022/02/jesu-ord-om-anden-41-for-gud-ar.html
 
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar