fredag 20 september 2019


De 7 Församlingarna 0, Totalsummering


Det är intressant att läsa om de 7 församlingarna och se att det alltså var en profetia på de Församlingar som skulle komma från den tiden när Jesus vandrade omkring här nere första gången och gav oss frälsningen och fram till han kommer för 2:a gången.

Vi har här gått igenom alla 7 församlingarna och vilka kyrkor etc. som det blev och här har vi nu totalsummeringen med hänvisningar till alla de olika artiklarna.


Efesos, Den Judekristna Församlingen
Den första församlingen var Efesos och det var den Judekristna församlingen som uppstod först i Jerusalem.

Man kan se att Jesus här tar upp att han är mäktig och det kan ses som ett ord som pekar på att man i den Judiska församlingen också var noga med Judarnas seder, Jesus ville alltså att man mera skulle hålla sig till honom.

Upp 2:1. Till ängeln [budbäraren] för den Efesiska församlingen skriver du detta. Den mäktige med de 7 stjärnorna i sin högra hand, han som går mitt bland de 7 ljusstakarna av guld, han säger:


Den Judekristna församlingen dog ut, precis som det står:

Upp 2:4. Men jag har mot dig att du lämnar [glömmer] din första kärlek.
Upp 2:5. Alltså, kom ihåg varifrån du fallit och tänk efter [omvänd dig] och gör de första gärningarna. Men om inte, kommer jag till dig snart och jag skall flytta ljus staken från dess plats, om du inte omvänder dig.

Precis som vers 5 säger så tog Jesus ljusstaken från den judekristna församling och kristendomen upphörde helt bland Judarna ända fram till våra dagar när på nytt den Messianska tron på Jesus har kommit igång och omkring 400 000 Judar tror idag att Jesus är Messias.


Sardes, Den första Hednakristna Församlingen
Den andra församlingen var Sardes och det var den första hednakristna församlingen.

Upp 2:8. Och skriv detta till Smyrnas församlings ängel [budbärare]. Den förste och den siste, han som var död och lever, säger:

Här ser vi hur Jesus talar om att han är den förste och den siste, precis som Sardes pekar på den första församlingen bland hedningarna.

Det var en lidande församling men den växte tills den till sist uppfyllde hela Romarriket.

Och det är intressant att notera att på det här viset erövrade faktiskt Jesus hela Romarriket och det Judarna kämpat för gjorde alltså Jesus.


Pergamon, Den Katolska Kyrkan
Den tredje församlingen var Pergamon, Det var den Katolska Kyrkan som Konstantin skapade på 300 talet. Det var en kyrka som tog in annat än bara Jesus och det är något som Jesus inte gillar.

Och det här ser vi i den första versen till Pergamon där Jesus talar om att han har det tveeggade Svärdet. Jesus är den som kan skilja det som är rätt från det som är fel.

Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:


Tyatira, Islam
Tyatira, är den 4:e församlingen och det står för Islam, som växte fram på 600 talet. I brevet till Tyatira kan vi läsa om en profetissa som spider elände och död. Och inom Islam har vi ju Profeten och hans budskap.

Vi ser här vad som är det viktigaste i Jesu Budskap till Islam och det är att han faktiskt är Guds son. Något som ju Islam förnekar

Upp 2:18. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Tyatira [fortsatt offer]. Så säger Guds son, han som har ögon som elds flammor och vars fötter liknar skinande koppar [brons]:

Man är som kristen förvånad att Islam räknas in i de 7 församlingarna, men då kan man ju dra sig till minnes att även Judas Iskariot som förrådde Jesus tillhörde de 12 Apostlarna.


Sardes, Reformationskyrkorna
Den 5:e församlingen var Sardes, Reformationskyrkorna som kom runt 1500 talet. Jesus säger att de inte gick långt nog i sin reformation.

Här ser vi Jesus presentera sig som den som har Guds Ande. Det är alltså det som saknas i Reformationskyrkorna. Där behövs mera av Guds Ande.

Upp 3:1. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Sardes. Han som har Guds ande och de 7 stjärnorna säger: Jag vet dina gärningar, att du har namnet att du lever, men du är död.


Filadelfia, Väckelsekristendomen
Den 6:e församlingen var Filadelfia, och det var en församling som fortsatte där Sardes hade slutat och som blev den församling som var Kronan på Jesu verk.

Ordet till Väckelsekristendomen från Jesus är att han är den Helige och Sanne. Och det är han som öppnar och stänger. Och det är så vi också ska se på Jesus när vi tillhör Väckelserörelsen. Han är den Helige och det är han som gör att saker lyckas eller ej. Så ska vi lyckas med det vi gör då ska vi ha Jesus med oss, och göra det han vill.

Upp 3:7. Och skriv till ängeln [budbäraren] i Filadelfias församling: Detta säger den helige, den sanne, som har Davids nyckel, som öppnar och ingen stänger, och stänger och ingen öppnar.


Laodicea. Demokratirörelsen
Den sista församlingen är Laodicea, och eftersom det betyder folk styre ser vi att det Jesus talar om här är den Demokrati som vi har idag. Det är en Demokrati som kännetecknas av kompromisser. Som alltså varken är varm eller kall utan ljum som det står och det är något som Jesus inte vill ha.

Han vill ha en demokrati som går hans väg, som är ren och öppen och har klarsyn.

Och när Jesus presenterar sig här pekar han just på det här med Sanning och trovärdighet.

Upp 3:14. Och skriv till Laodiceernas församlings ängel [budbärare]. Han som är Amen, det pålitliga och sanna vittnet, begynnelsen på Guds skapelse, säger:

Amen betyder fast, sant, säkert, trovärdigt. Jesus är den Sanne och Trovärdige. Och det är alltså det som är budskapet till vår Demokratirörelse. Sanning och trovärdighet är något som saknas i politiken idag.


Guds tre Ve och våra Världskrig
Det finns många som talar om att det ska komma ett tredje världskrig, men stämmer det, det finns tre ve i Uppenbarelseboken och två av dem är våra två världskrig, men är det tredje något annat. Låt oss på nytt titta på Guds tre ve.


Slutsummering
Här ser vi nu alltså hela summeringen och vi ser hur det började med den Judekristna församlingen i Jerusalem.

Och hur vi nu har kommit fram till den sista Församlingen som är Demokratirörelsen, det som dominerar världen idag.

Och det är intressant att noterar att vi har två församlingarna här som inte traditionellt brukar räkans in och det är både Islam som är den 4:e församlingen och Demokratirörelsen den sista.

Och varför Jesus har valt att ha de här två med som vi alltså inte traditionellt anser är församlingar, det vet Jag inte, men jag kan notera att de är med, det ser man när man läser innehållet i profetiorna till dem.

Och nu, i vår tid, är vi framme på slutet och Jesus kommer snart.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar