måndag 3 december 2018


Anden i Ändetiden 120,
Totalsummering


Det är intressant att titta på Den Helige Ande, Jesu Ande, Guds Ande, och den roll som den ska spela i Ändetiden. Man ser när man läser Bibeln att Guds Ande är med hela tiden. Det är den som verkar.

Vi stöter på den redan i den 2:a versen i Bibeln i form av Guds Vind eller Ande som det också översätts, och hur den blåser över Vattnet, som är en symbol på människomassorna. Alltså redan här är Guds Helige Ande igång med sitt verk.

Och vi ser det slutligen i Upp 19 där Gud kallar på Fåglarna att de ska komma och äta, och Fåglar är alltså också en symbol på Ande. Och här i slutet är alltså åter Anden igång och gör verket, det verk som ledet till Jesu slutliga seger. Segern över de Onda Andarna, Ormen, Vilddjuret och den Falske Profeten.

Och också emellan i olika sammanhang ser vi hur den Helige Ande har ett avgörande inflytande och driver utvecklingen framåt mot det resultat som Gud vill ha.

Den Helige Ande är en av de tre i treenigheten, som är Gud. Så när vi ser den Helige Ande i Aktion så är det Gud själv som är där och verkar.


Anden i Ändetiden 105, Summering 1, Den helige Ande är Guds vapen i Ändetiden

Den Helige Ande spelar en stor roll i hela Guds frälsningsplan och gör också det på slutet. Vi ska titta på en sammanställning av bibelord som visar det och en del bibelord runt omkring.


Anden i Ändetiden 106, Summering 2, Ondskans motangrepp i vår tid

Det är inte bara Guds Ande som ska agera på slutet, också ondskan ska göra sitt för att stoppa Gud i hans frälsning av världen.

Och vi kan se idag hur det som händer stämmer med det som ska hända under Vredesskålarnas tid, och där är vi i vår tid.


Anden i Ändetiden 107, Summering 3, De tre onda Andarnas tid är nu

Vi är idag i de tre onda Andarnas tid som vi kan läsa om i den 6:e vredesskålen.


Anden i Ändetiden 108, Summering 4, Jesus lyfter sin församling

1967 hände revolutionerande saker både för Israel och för Kristi kyrka. Då fick Israel hela det land de blivit lovade av Gud och likaså fick vi en Ande utgjutelse i hela Kristi kyrka.

Det här var början på en helt ny tid som sträckte sig in på både 70 och 80 talet, och som fortfarande har sin verkan. Ja man kan se det som att Jesus här lyfter sin församling. Både Israel och de Kristna

Vi kan läsa om det här i Upp 14:1 – 5.


Anden i Ändetiden 109, Summering 5, Harmagedon är Gaza och är igång idag

Harmagedon är fullt igång idag. Och det är knutet till Gaza remsan. Det ser man när man läser Hes 39:11 i kombination med Upp 16:16.

Och vi kan konstatera att vi är där, den andra halvan av Hes 39 idag, och där kan man se att Israel ska få det Gud har lovat, och att det vi ser idag är något som de måste gå igenom enligt profetian.


Anden i Ändetiden 110, Summering 6, Israels frälsning finns beskriven i Hes 39

I Hes 39 möter vi inte bara de problem som Israel ska ha när de återvänder till sitt land utan vi möter också den Frälsning som Gud kommer att förverkliga för Israel.


Anden i Ändetiden 111, Summering 7, Israel tar emot Jesus

Israel kommer att ta emot Jesus, det kan vi se här i Hes 39. Och det är det som snart kommer att hända. Redan kan man se hur 400 000 - 500000 Judar i värden har blivit så kallade Messiastroende. Alltså de tror att Jesus är deras Messias. Så de här orden att Israel ska ta emot Jesus har redan börjat ske.


Anden i Ändetiden 112, Summering 8, Jesu Ande väcker Israel

Vi ska titta också på ett annat Bibelställe, där vi ser just det här att det är Anden som ger liv åt Israel, och det är Hes 37.


Anden i Ändetiden 113, Summering 9, Noas Arks profetiska budskap

Vi kommer nu till nästa Bibelställe som innehåller Andens roll i Ändetiden, och hur Gud använder Anden för att samla Israel och styrka sin församling.

Det vi nu ska titta på är ett Bibelställe som inte många förknippar med ändens tid. Men det är i själva verket en Profetia över Israels förskingring, men också återkomst, där vi alltså är nu i änden, och det vi talar om är det profetiska budskapet som finns i berättelsen om Noa.

Det finns ju de kristna som med näbbar och klor bekämpar alla annan tolkning av berättelsen om Noa än den att det har ägt rum för 5000 år sedan och att då var hela jorden översvämmad i nästa ett år och alla nu levande djur räddades i Noas Ark.

För egen del är den fysiska delen inte den viktiga utan det är det profetiska som är det viktiga. Vi kan se hur land översvämmas. Land i Bibeln är det profetiska yttrycket för Israels land och folk. Vi möter det redan i 1 mos 1 när Gud skapar land. Det var då också en profetia på Israel som kom här i historien för 5000 år sedan.

Här, i berättelsen om Noa, låter Gud land översvämmas och det är en profetia på Israels förskingring och hur Israels land tas över av Hedningar. Det ägde rum år 70 och framåt och det är alltså det som berättelsen handlar om. Och i våra dagar kommer de tillbaka och det ser vi här i 1 Mos 8 där land torkar i olika steg och det är alltså en symbol för hur Israel i våra dagar kommit hem och fått sitt land.

Vad det gäller den fysiska tolkningen av Noas Ark som något, som ägde rum för 5000 år sedan, och där hela jorden var översvämmad i nästa ett år, så ser jag klara problem.

1 Hur kunde alla djur ta sig till Arken. Hur bar sig till exempel kängururna i Australien åt. Det går inte. Vi har också alla de djur som idag lever i Sydamerika. De kunde inte heller komma till Arken. Det går alltså inte ihop.

2 Hur kunde det bli så mycket vatten så att det täckte alla berg. T o m Himalaya måsta ju då varit täckt och det är 8000 m högt. Det går inte heller ihop.

3 Hade vi haft en total översvämning av hela Jorden i nästa ett år skulle det synas idag i form av ett lertäcke som man skulle funnit överallt när man grävt sig ner i marken.

4 Hur kunde alla djuren varit i Arken på en gång det finns ju flera miljoner med arter och de minsta kan vi knappt se. Hur kom de dit och var hade Noa dem.

5 Hur kunde man klara maten till så många djur. Det får helt enkelt inte plats mat, för ett helt år och alla djur, i Arken, och var hade man färskvatten. Och Arbetet med att vattna och mocka för hela denna mängd djur hade varit groteskt och de var ju bara 7 personer i Arken, och de hade inte vår tids maskiner.

Summerar man allt det här ser man att Noas Ark som en fysisk företeelse för 5000 år sedan är en fysisk omöjlighet. Men som profetisk berättelse är den oerhört intressant och visar oss saker, så att man häpnar över exaktheten i profetian.

Och när man inser det här då är man glad för Bibeln som visste det som händer idag redan för flera 1000 år sedan, när de som skrev det här skrev det, fast de nog inte ens visste riktigt varför de skrev det.


Anden i Ändetiden 114, Summering 10, Noa går ut ur Arken är en Profetia om Jesu återkomst

Nu kommer vi till de verkligt intressanta delarna av berättelsen om Noa. Det är de delar som handlar om hur Noa går ut ur Arken, delar som profeterar om framtiden, ja om Jesu återkomst.


Anden i Ändetiden 115, Summering 11, Guds mål

Guds mål är att frälsa världen. Hela Världen. Och dit ska vi alltså komma en gång. Gud är allsmäktig och han genomför sin plan.

Och Guds Ande är redskapet som Gud använder.


Anden i Ändetiden 116, Summering 12, Vem är Antikrist

Vi har nu tittat på flera profetior om ändens tid, och i ingen av dem finns någon person Antikrist som ska dyka upp i änden och göra hemska saker.

Men i profetiorna möter vi ofta andra saker som står för ondskan, som ska komma i slutet innan Jesus kommer.


Anden i Ändetiden 117, Summering 13, De tre Onda Andarna som verkar idag

Det är något som många människor inte är medvetna om idag, men tittar man på Upp 16 och versarna om de tre Onda Andarna så ser man att vi just nu lever mitt i den perioden.


Anden i Ändetiden 118, Summering 14, Jesu seger

Det är faktiskt väldigt intressant att konstatera att efter den tid vi lever i nu med de tre onda Andarna som härjar och Harmagedon som är fullt igång, så kommer alltså Jesu seger, så det är det vi har att se fram emot.

Så vi behöver inte som Kristna gå och hänga läpp och känna oss förtvivlade och som förlorare, bara för att det ser hemskt ut just nu. Nej Jesus kommer att segra och det är det som nu är på gång.

I Upp 19 kan vi läsa om Jesu seger. Man kan se att Upp 16 där det står om de tre onda Andarna och Harmagedon, hänger ihop med Upp 19, för där dyker de tre onda andarna upp igen. Och i Upp 19:20 och Upp 20:2, där kan vi se hur Jesus besegrar dem.


Anden i Ändetiden 119, Summering 15, 1000 årsriket

När Jesus har segrat då kommer 1000 årsriket. Det rike där Jesus styr tillsammans med de Kristna som stått emot Vilddjuret, de Kristna som inte låtit sig förföras av Vilddjurets lockrop. Det är de som ska regera ihop med Jesus.

Och vi kan t o m se att det står att det är de som har halshuggits för att de var Kristna som kommer att regera. Nu kan man också översätta halshuggits med avskilts, och då ser vi det som vi har idag. Hur de Kristna inte får komma fram i dagens samhälle. Men det är alltså de som ska regera i 1000 årsriket, tillsammans med Jesus.


Slutord
För mig är det en oerhörd tillgång att läsa profetian och se att det som vi ser omkring oss och som har hänt är det som står i Bibeln skulle hända. Det ger en väldig säkerhet i tron att det är Gud som styr. Att Jesu frälsning gäller. Och att det som händer omkring oss inte är någon undergång, utan bara Guds väg till seger, Guds väg till en värld styrd som han vill, Guds rike på Jorden.

Jag hoppas naturligtvis att övriga som läser det här känner samma glädje och säkerhet och att Jesus och hans frälsning blir än mera kär för oss alla.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar