onsdag 5 december 2018


Jesu seger 2,
Bibeln handlar om Jesus och hur han förverkligar Guds verk


Vi kan läsa om Jesus redan i Bibelns första kapitel. Ja t o m i Bibelns första vers.

Bibelns första vers kan ses som en rubrik på Bibeln.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].


Här har vi några förslag på hur man kan översätta första versen i Bibeln och vi ser att den handlar om Jesus. Den förstfödde, förstlingen. Det är Jesus. Det var han som kom först och som var Guds son.

Och det är genom honom Gud ska och har gjort allt som tillhör vår frälsning. Det är därför som vi kan säga att det här är Bibelns rubrik. Och den handlar alltså om Jesus.

Jesu namn är det väldiga namnet som ger frälsning. Och Jesus är den fasta grunden som vi kan bygga på, och då blir vårt liv stadigt.

Och en intressant sak är att på den tid när Bibeln skrevs så var Namn något som kännetecknande vad en person var. Vad hans liv stod för.

Och där av kommer alltså den Alternativa översättningen 2 som alltså handlar om att det fantastiska livet har kommit. Alltså livet med Jesus. Och det är det som i Bibeln står för land.

Vi möter i Bibeln många gånger begreppet land och begreppet hav. Och där är alltså land det tillstånd som Gud vill ha oss i. Och Hav är det tillstånd där vi lever fjärran från Gud. Lever som icke troende Hedningar. Tillhör inte Guds folk.

Men som Paulus skriver så är vi som Kristna inympade i det äkta olivträdet och tillhör Guds folk och därmed alltså begreppet land, som vi möter hör.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar