torsdag 6 december 2018


Jesu seger 3,
Jesus gör hela mänskligheten till Guds barn



Guds slutliga frälsning för hela mänskligheten kan vi läsa i 1 Mos 1:26 – 27. Det som vi ser som 6:e dagen i Skapelseberättelsen.

Det Gud gjorde som sista steg i Skapelsen när han skapade människan till sin avbild är alltså en profetia om den frälsning som hela mänskligheten ska få uppleva en gång. Och vi är snart där idag, för vi är här på slutet av det som motsvarar den 6:e dagen.

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.

1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.


Vi ser här att Gud skapade människan till man och kvinna. Och det motsvarar Jesus som mannen, och församlingen vi människor som kvinnan.

Det är när vi är tillsammans med Jesus som Guds verk förverkligas.

I Bibeln beskrivs ofta Jesus och hans församling som man och kvinna. Deras förhållande är som ett ingånget Äktenskap.

Och här möter vi det alltså för första gången, begreppet Man och Kvinna. Det var på det vistet Gud fick Människan dit han ville. När Segraren Jesus gifter sig med sin Brud, Kvinnan, Då har Gud segrat. Då är människan frälst, räddad. Och Gud kan fira Sabbat och vila sig för verket att frälsa människan är gjort.

Och för att bli segraren var Jesus tvungen att offra sitt blod. Vi möte blodet i 1 Mos 1:26, där läser vi ”Vi skall göra människan som vårt blod.” Alltså det är när vi tar emot Jesu blod som vi blir det Gud vill och Gud är framme med sitt verk med oss.

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar