torsdag 13 december 2018


Jesu seger 10,
Jesus räddar Israel


En sak som ingår i Jesu Seger det är att upprätta Israel och vi kan läsa hur Israel kommer att uppfatta denna Jesu seger genom att läsa Psalmerna 123 och 124. Här ser vi hur Israel kommer att vara trängda men vända sig till Jesus.

Och därigenom vinna seger.

Ps 123:1.  En vallfartssång. Jag lyfter mina ögon till dig som bor i himmelen.
Ps 123:2.  Se, som slavarnas ögon är riktade mot deras herre, och som slavinnornas ögon är riktade mot deras föreståndarinna, så är vår bön [hängivenhet, klagan], våra ögon mot [till] vår Gud alltid.
Ps 123:3.  Ge oss nåd Jesus [Jashve], ge oss nåd, för vi har rikligt mättats med förakt [skam].
Ps 123:4.  Vår själ har fyllts övernog [väldigt], av högmodig respektlöshet, de självsäkras hån.

Ps 124:1.  En vallfarts sång, som kom till David. Om inte Jesus [Jashve] hade existerat för oss, säger man, oh, Israel.
Ps 124:2.  Om inte Jesus [Jashve] hade existerat för oss, genom att han fullgjorde vårt mänskliga [Adams] offer.
Ps 124:3.  Då hade vårt liv varit i våra synder, i gravar. Nu, här, är hans son.
Ps 124:4.  Då hade vattnet översvämmat oss, arvedelen hade passerat bort, vår själs offer [dess ström hade gått fram över våra själar].
Ps 124:5.  Då hade de kokande [svallande] vattnen gått över våra själar.
Ps 124:6.  Prisa Jesus [Jashve], han tog bort det vi lades till last [orsakade], han har rivit sönder deras anklagelser.
Ps 124:7.  Vår själ är som en fågel, som räddas från snärjarnas snara. Snarorna krossade han och vi räddades.
Ps 124:8.  Vår hjälp är i Jesu [Jashves] namn, som har gjort himmel [är ett väldigt namn] och jord [en fast grund].


Det finns de som hävdar att Psalmerna är profetiska och pekar på respektive år och så att Ps 1 pekar på 1901 etc.

I Psalm 123 ser vi alltså det som kommer att äga rum 2023. Då kommer Israel att vara hårt trängda och de kommer att inse att det är Jesus som är deras räddning.

Och Israel kommer att ropa och be till honom om räddning. Och han kommer att svara dem.

Det kan vi läsa i Ps 124, som pekar på 2024, alltså året efter, där ser vi att utan Jesu hjälp så skulle Israel gått under, men Jesus kommer att rädda dem.

Vi kan läsa i Ps 124:2 och i Ps 124:4: ”Om inte Jesus hade existerat för oss, då hade vattnet översvämmat oss. Arvedelen hade passerat bort”.

Vattnet är ju en symbol för Hedningarna, de som omger Israel och Vi ser alltså här det allvar som kommer att vara. Det kommer att vara som kört för Israel. Landet kommer att varar på väg att svämmas över, tas över, av andra och hela Israels land som Gud lovat Israels folk kommer att vara på väg att tas ifrån dem.

Men med Jesu hjälp kommer det här inte att hände. Israel har blivit lovade landet och de kommer att få behålla det, och här kommer det alltså på sin spets, Och Israel kommer att erkänna Jesus, och det ger segern.


Det är alltså det som kommer att hända, och trotts alla Israels fiender, så kommer fienderna inte att lyckas utan Jesus kommer att se till att Israel består och faktiskt inte bara består utan de kommer att få all den välsignelse och allt det land som Gud har lovat.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar