fredag 21 juni 2019


Jesu seger 190,
Summering 12,
Harmagedon, Vår tid



I Upp 16:16 står om Harmagedon, Det är den enda vers som innehåller namnet Harmagedon. Men intressant är att se likheten med namnet Hamongog som vi hittar i Hes 39:11.

Hamongog ligger, enligt profetian, i ett område öster om havet som Israels fiender har fått, alltså Gaza remsan.

Och när vi ser det här så upptäcker vi att Harmagedon är något vi har idag i full gång. Det är det krig som bedrivs mot Israel utifrån Gaza och andra områden som Israels fiender styr.


Jesu seger 71, Vad är Harmagedon

Fortsätter vi att läsa i Upp 16 så kommer vi till versen om Harmagedon Upp 16:16. Och genom koppling till Hesekiel kan vi se att det är det krig och den kamp som bedrivs mot Israel idag, med centrum runt Gaza.

Upp 16:13 Och jag ser, från drakens [ormens] mun och från vilddjurets mun och från den falske profetens [lögnprofetens] mun, 3 ondskefulla [orena, skamliga, grymma] andar [vindar, liv, krafter] lika paddor.
Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.

Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}


Jesu seger 72, Harmagedon vidare

Vi kan alltså konstatera att är Hamongog Gaza och Hamas och kriget mot Judarna, så är det igång idag. Striderna upprepar sig gång på gång, och det ser vi när vi läser fortsättningen i Hesekiel, att så ska det vara, striderna ska upprepa sig.

Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}


Jesu seger 73, Den så kallade Västbanken

Också det vi idag kallar för Västbanken finns här i Bibeln och i samma sammanhang. Där möter vi de platser som de som kallar sig Palestinier fick att styra över i Osloavtalet. Detta som i Bibeln kallas för Israels Berg.

Hes 39:14 Och man skall alltid skilja motståndare [bråkmakare, de som vill dela] i landet, motståndarnas gravar är markerade på markens [landets, jordens] yta, de söker för att till slut rena den på nytt 7 gånger [i 7 månader].
Hes 39:15 Och de går över motståndarna i landet och märker ut människo- [Adams] ben [styrka, krafter] och bygger vid dess sida ett tecken intill hans grav, gravarna hör till Hamongog.
Hes 39:16 Och det är också namnet på en stad, Hamona [hennes tumult, hennes hop], och landet renas.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar