lördag 18 september 2021

Summering första dagen 4000 – 3000 f kr, Guds frälsningsplan, Gud tänder ljuset i det mörka kaoset

Summering första dagen
4000 – 3000 f kr, Guds frälsningsplan,
Gud tänder ljuset i det mörka kaoset
 

Här i Guds Andliga frälsningsplan får vi börja som det var när allt började. Det fanns inget bestämt Andligt, utan det var Kaotiskt och det var Andligt mörker. Det påminde om det tillstånd som Missionärerna mötte när de träffade på infödingsstammar som aldrig träffat någon kristen civilisation. Där fanns ingen kunskap om Gud och Ondskan hade fritt spelrum. Men Gud tände redan första årtusendet det Andliga ljuset.
 
Guds frälsningsplan 6, Allt började med Kaos och Tomhet
 
När Gud började sin Andliga skapelse så var allt Kaos, allt var Andlig Tomhet. Det var så här det var för 6000 år sedan.
 
Den tid vi pratar om här var tiden innan skriften kom. Det samhälle vi hade var på vildarnas nivå, med Onda andar och total andlig förvirring.
 
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
 
När missionärerna kom till Afrika i vår tid så mötte de precis det här tillståndet. Tillvaron styrdes av avgudadyrkan och lidande och död var ofta resultat.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-6-allt-borjade-med.html
 
Guds frälsningsplan 7, Början på Guds Andliga skapelse var när Skriften kom
 
Det är intressant att konstatera att det var i samband med att skriften kom som Guds Andliga skapelse inleddes.
 
Och när vi läser här i texten så ser vi att det står att mörker var över urhavet, Urhavet var människorna, folken som levde på den tiden och kunskap och upplysning fanns inte. Det var ett totalt mörker. Men skriften kom och därmed kunde man notera kunskaper och erfarenheter och Guds sanningar och succesivt började mörkret skingras, Guds Andliga skapelse började.
 
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
 
Idag tar vi det för givet att vi ska kunna läsa böcker, skrifter om hur det är, söka på nätet, skaffa oss kunskap och se sanningar som andra har klarlagt.
 
Men så var det alltså inte en gång. Det fanns inget sett att förmedla det. De som hade kunskap dog och kunskapen försvann, och nya var tvungna att åter skaffa sig samma kunskap, att börja om från början varje gång.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-7-borjan-pa-guds.html
 
Guds frälsningsplan 8, Guds Ande var med från början
 
Vi möter också Guds Helige Ande redan i den andra versen. Ja vi har faktiskt haft hela Treenigheten med Både Fadern sonen och den Helige Ande var där och Gud såg människan och Gud brydde sig.
 
1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 
 
Guds Ande var i rörelse över vattenytan. Orden här innebär att Gud verkade på människorna genom sin Helige Ande. Gud hade börjat sitt verk.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-8-guds-ande-var-med.html
 
Guds frälsningsplan 9, Gud tände det Andliga ljuset redan första årtusendet
 
Genom de här åtgärderna och händelserna som vi gått igenom i tidigare artiklar så tände Gud det Andliga ljuset. Det var inte längre totalt mörker, som det varit tidigare utan man kunde börja se med sina Andliga ögon.
 
1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.
| <Alt.> Och Gud deklarerade: Det skall komma liv [ljus, kunskap], och det kom liv [ljus, kunskap].
| < Alt2: > Och Gud sade: Det blir ljust, och det blev ljust. 
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-9-gud-tande-det.html
 
Guds frälsningsplan 10, Sanningen är god
 
Ljuset står för sanningen. Ett liv i ljus gör att man ser hur det är. Då kan inte lögnerna längre härska och lögnens fader, Djävulen, får ge sig iväg. Hans makt är besegrad.
 
Och då ser man skillnad på sanning och lögn, Ljus och mörker, och det är den skillnaden som Gud markerar här. För Gud är sanning, det vi ska ha, lögn tillhör inte Gud.
 
1 Mos 1:4 <Trad:> Och Gud såg att ljuset var gott och Gud skiljde mellan ljuset och mörkret.
| <Alt:> Och Gud såg att livet [ljuset, visdomen] var välsignat och Gud skiljde mellan livet [ljuset] och döden [mörkret].
 
Här kan man alltså se hur det fundamentala var det första som Gud riktade in sin skapelse mot. Det var verkligheten, sanningen, som skulle styra, inte inbillade och påstådda saker som inte var sanna,
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-10-sanningen-ar-god.html
 
Guds frälsningsplan 11, Striden mellan Gott och Ont började direkt
 
Striden mellan Gud och djävulen, mellan Gott och ont började direkt, och den har pågått hela tiden.
 
Vi läser här hur det blev kväll och det blev morgon den första dagen. Och vi ser alltså att ljuset lyser inte hela tiden. Fast Gud har skapat ljuset så tar mörkret fortfarande för sig och kampen mellan gott och ont fortsätter.
 
1 Mos 1:5 <Trad:> Och Gud kallade ljuset för dag och mörkret kallade han natt, och den första dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och Gud ropade till livet [ljuset, visdomen], var varm [dag], och till döden [mörkret] ropade han till omvändelse [natt], och den 1:a perioden blev vidgjord och var omhändertagen.
 
Kampen mellan gott och ont har pågått genom hela historien. Vi ser det i hur det utvecklas nya rörelser och nya församlingar. Människor styrda av Gud fyllda av hans kraft har genom tiderna skapat nya församlingar, nya väckelserörelser, som expanderat och utbrett Guds ord.
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/02/guds-fralsningsplan-11-striden-mellan.html
 
Karl Håkan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar