måndag 7 juni 2021

Guds frälsningsplan 125, Lemek finns både i Sets och Kains släkttavla

 
Guds frälsningsplan 125,
Lemek finns både i Sets och Kains släkttavla
 

Set, som vi kommer till, hade också en släkttavla, och han härstammar också från Adam. Gud låter Set födas, som men ny gren, för att det gick så galet med Kain och Abel. Och tittar man på Sets släkttavla kan man se det som den Kristna kyrkan genom tiderna.
 
Men det som är intressant är att Lemek dyker upp i båda släkttavlorna på slutet. Alltså både i Kains släkttavla som ju är Judarnas och i Sets släkttavla som är de Kristnas.
 
Gud säger alltså att till slut ska säcken knytas ihop och alla både de Kristna och Judarna ska bli frälsta och höra ihop.
 
1 mos 4:19 Och Lemek tog sig två hustrur [kvinnor] den första hette Ada [prydnad, smycke, gå förbi, hon den gamla, vittnet, oren] och den andra hette Silla [sångerskan, kokerskan, skuggan, skydd, avgrunden].
1 mos 4:20 Och Ada födde Jabal [ledaren, bäraren, den fallne, han med utväxten], han blev far till de som bor [återvänder, avviker, uthärdar] i tält [till tabernaklet, skinande klart] och har boskap [ett land, mark, egendom].
1 mos 4:21 Och hans bror Jubal [trumpetaren, floden, strömmen] han blev fader till alla som hanterar stränginstrument [harpa, knäppande] och blåsinstrument [andande, älskande].
1 mos 4:22 Och också Silla [sångerskan, kokerskan, skuggan, skydd, avgrunden] födde, smeden [handledaren, den skarpe, den som skärper] Tubal - Kain [upprättelsens flöde, spjutets ström, upprättelsens basun, avundsjukans förvirring] som tillverkade allt av koppar [mässing] och järn. Och syster till Tubal - Kain var Naama [trivsam, behaglig, skönhet, fantastisk].
1 mos 4:23 <Trad:> Och Lemek sade till sina hustrur: Ada och Silla hör min röst Lemeks hustrur, lyssna till mitt tal, för en man dödar jag för mitt sår och en pojke för att jag blev skadad.
| <Alt:> Och Lemek [ditt folk, till fattigdom, ditt varför] sade till sina hustrur Ada och Silla: Hör mina ord om Lemeks skulder [problem], lyssna till mitt tal, för det är om en människa, jag har dött på grund av mina sår och han föds, på grund av min gemenskap.
1 mos 4:24 <Trad:> För Kain straffar sjufalt men Lemek sjuttio sju.
| <Alt:> För Kain är levande och ditt folk är fullständigt och komplett.
 
Och här har vi i kap 5 hur Adam födde Set och hela Sets släkttavla fram till Lemek och också Noa som är en Jesus symbol.
 
1 mos 5:1 <Trad:> Detta är Adams berättelser när Gud gjorde honom till sin likhet. 
| <Alt:> Detta är Adams [människans, den blodrödes] familj när Gud gjorde honom genom sin like. 
1 mos 5:2 <Trad:> Till man och kvinna skapade han dem och han välsignade dem och kallade dem deras namn Adam när han lät skapa dem.
| <Alt:> Till den ärlige och genomborrade skapade han dem och han välsignade dem och han proklamerade deras blodröda ödeläggelse när han lät skapa dem.
1 mos 5:3 Och Adam levde 130 år och avlade sin like, en som liknade honom [som hans avbild, som en kopia av honom] och han kallade honom hans [sitt] namn Set [den ditsatte, den givne, ersättaren].
 
Och fortsätter i i 1 mos 5 så kommer vi ner till slutet och den som föddes före Noa var just Lemek.
 
1 mos 5:25 Och Metusela levde 187 år och avlade Lemek [ditt folk, till fattigdom, ditt varför].
1 mos 5:26 Och Metusela levde 782 år och avlade söner och döttrar
1 mos 5:27 Och Metuselas alla dagar var 969 år, och sedan dog han [och han blev en man].
1 mos 5:28 Och Lemek levde 182 år och avlade en son.
1 mos 5:29 <Trad:> Och han kallade honom namnet Noa i det han sade: Han skall trösta oss vid arbetet och vid våra händers möda med marken som Jashve förbannade.
 
Lemek är alltså en symbol för tiden strax före Jesu tillkommelse. Och den tid när Gud upprättar Israel och när Judarna alltså ska ta emot Jesus och blir frälsta som vi kan läsa om på flera ställen i Bibeln t ex i Hes 39 på slutet.,
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar