fredag 18 juni 2021

Guds frälsningsplan 136, Människans synd är en sorg för Gud

 
Guds frälsningsplan 136,
Människans synd är en sorg för Gud
 

Gud sörjer över att vi som människor lever i synd. Gud vill ge oss det fulla livet. Men Gud är inte sådan att han ger upp utan det är han som tar oss vidare. Och det har vi läst om i andra sammanhang. 
 
1 mos 6:6 <Trad:> Och Jashve ångrade att han gjort människan på jorden och kände sorg i sitt hjärta.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] kände sorg för det Adam [människan, den blodröde] gjort för [på] den fasta grunden och kände smärta i sitt hjärta.
 
Synden är en sorg, det är hemskt med synden. Det förstör, den bryter ner, skapar kaos där det skulle kunna vara frid.
 
Det här vet Gud och det är jobbigt för honom att möta det här. Det är därför som han känner sorg. Sorg över att människorna i sig själva inte klarar av att skapa det liv som Gud hade tänkt sig.
 
Men Guds sorg stannar inte bara vid ett passivt sörjande, utna det leder till aktivitet och det har vi läst om tidigare och hela Bibeln är full av denna aktivitet. En Aktivitet som går ut på att frälsa oss. Att föra oss dit han vill.
 
Och redan i 1 Mos 1:26 kunde vi läsa om hur Gud skulle lyckas, hur hans kamp skulle komma till seger och vi människor blir som Gud vill.
 
1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
 
Och här i berättelsen om Noa kommer vi att få läsa ytterligare detaljer i hur Gud kommer att frälsa oss människor. Ett arbete som Gud kommer att fullfölja till den fullständiga segern.
 
 
Karl Håkan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar