söndag 27 juni 2021

Guds frälsningsplan 145, I Jesu församlingar finns många rum

Guds frälsningsplan 145,
I Jesu församlingar finns många rum
 

I Jesu församling finns flera rum. Flera olika samfund. Fler olika åsikter. Vi ser att Noa skulle göra flera rum i sin ark, och så är det i våra församlingar också.
 
Det innebär att alla behöver inte ha exakt samma tro. Vi får vara lite olika, Men likafullt ska vi var i Arken hos Jesus. Det är gemensamt. Vi ska alla vara inneslutna i försoningen, i Jesu försoning och hans vilja.
 
1 mos 6:14 <Trad:> Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].
| <Alt:> Gå och erbjud ditt bröst [bröstkorg] med fastheten [stabiliteten, råden] i sig, ditt bröst skall ha enormt utrymme [flera rum], och du skall täcka den med renhet [rena den], inifrån och ut [från gatan] genom försoning.
 
Det att det finns flera rum i arken är en viktig sak. Många människor idag vill att alla kristna ska vara exakt lika, ska tro exakt likadant etc. Men så säger inte Gud.
 
Det som är gemensamt är att alla är i Arken, De har tagit emot Jesu frälsning, de har passerat in i Arken som är bestruken med beck, alltså försoning och lever inne i denna försoning, men i övrigt kan de alltså vara olika.
 
Kan då de olika kristna vara hur olika som helst. Nej det går ju inte för vi måste ju alla underordna oss Jesus, Eller som i berättelsen Noa, som är den som är herre i arken.
 
Vi vet att det finns människor som håller sig till barndop, medan andra anser att det bara är vuxendop som räknas. Men det är alltså inte det som avgör om man är frälst, det är om man tagit emot Jesu försoning som räknas.
 
Det finns vissa som anser att nattvarden är nödvändig, medan andra hoppar över den saken. Det är heller inte väsentligt det är Jesus och hans försoning som är väsentlig.
 
Vi har de som anser att man ska tro att Gud på 7 dagar skapade hela universum och allt annat är förbjudet att hävda. Men det är alltså heller inte en fundamental punkt, Man får ha olika åsikter om hur Gud gjorde när han skapade, det är tron på Jesus och livet i honom som är det väsentliga.
 
Så här kan man hålla på och det är alltså för att vi inte ska kiva med varandra och fördöma varandra på grunder som Gud inte anser väsentliga som det finns flera rum. Flera olika kyrkor som gör på olika sätt men alla har Jesus gemensamt, hans försoning.
 
Men samtidigt som den Kristna tron kan vara lite olika, finns naturligtvis en gräns eftersom Jesus är vår herre, så vi kan inte göra hur som helst, Mord, Stöld, Äktenskapsbrott etc är inte det som vi ska pyssla med. Och för egen del brukar jag anse att 10 Guds bud är den riktlinje som Gud vill att vi ska hålla oss till när han är vår Herre.
 
Och förutom de fundamentala reglerna i 10 Guds bud är som vi sagt Jesu försoning det som är som är gemensamt. I Jesus finns alltid möjlighet att resa sig upp och få full försoning när vi har fallit. Men också kraft att komma bort från ett liv som inte är som Gud vill ha det.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar