tisdag 22 juni 2021

Guds frälsningsplan 140, Noa hade tre sönder

 
Guds frälsningsplan 140,
Noa hade tre sönder
 
Vi ser att Noa hade tre söner. De var Sem, Ham och Jafet.
 
Vad ska vi se det här som är det treenigheten som kommer ur Gud, Som alltså är Gud. Ja man skulle kunna se det så, men om det är det Gud vill visa oss här kan man naturligtvis fråga sig.
 
1 mos 6:10 Och Noa [Herren] var far till [avlade] tre söner Sem [ryktbar, han med status, han med position], Ham [värme, den solbrände, den mörkhyade, svärfar] och Jafet [han expanderar, han öppnar, han förstorar, han övertygar, han luras, han är oerfaren, han för vilse, han har rymlig moral].
1 mos 6:11 <Trad:> Och jorden var fördärvad inför Guds ansikte och jorden var full av grymhet.
| <Alt:> Och den fasta grunden var fördärvad sett ur Guds perspektiv och den fasta grunden var full av falskhet.
1 mos 6:12 <Trad:> Och Gud såg jorden och se den var fördärvad, för allt kötts livsstil var fördärvad på jorden.
| <Alt:> Och Gud bekymrar sig för den fasta grunden, för se den är fördärvad, för allt evangelisk liv är korrupt på den fasta grunden.
 
Vi konstaterar att Sem betyder ryktbar, han med status etc. Och skulle då kunna syfta på fadern som ju är skaparen.
 
Vi ser vidare hur Ham står för Värme, men också för solbränna och brun. Värme att bry sig det ar ju Jesus som offrade sig för vår skull
 
Och slutligen har vi Jafet som står för han expanderar, han öppnar, han förstorar. Och det låter ju som den Helige Andes Uppgift som var den som byggde upp församlingen och har expanderat den ut över världen.
 
Är det så har vi ska se det, Ja det är kanske en möjlig tolkning och vi får se om vi hittar andra möjliga synsätt framöver. T ex kan de syfta på de församlingar som kom från Jesus, men det är saker vi då får återkomma till.
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar