torsdag 9 januari 2020


Församlingens roll 15,
Jesus som domaren, Guds vrede


Guds ord är kraftfullt och det är Guds ord de predikar, de två vittnena. Därför följer också makt med, och här beskrivs det som att stänga himlen och att det inte faller regn etc.

Och som vi ser så är det Jesus som domaren vi ser här.

Upp 11:6. Dessa har makt att stänga himlen så det inte faller regn på deras profetias dagar, och de har makt över vattnen att omvandla dem till blod och slå jorden med varje plåga så ofta som de önskar.


Att gå mot Jesus leder till straff. Jesus är nåd men han är också domaren. Och vi ser idag, detta samhälle som har bestämt sig för att gå mot Jesus, och då kommer domen. Vi kan tydligt se det här i Sverige.

Och det här kan man läsa om i Upp 15:3 – 4.

Upp 15:2. Och jag ser såsom ett hav av glas blandat med eld och de som segrar från vilddjuret och från hans bild och från hans märke [prägling, kännetecken], från hans namns siffra. De hade ställt sig vid [på, mot] glas havet och håller Guds harpor.
Upp 15:3. Och de sjunger Guds tjänare Moses sång och Lammets sång, de sjunger [förklarar]: Väldiga och fantastiska [underbara, förunderliga] är dina gärningar, Jesus [Herre] Gud den allsmäktige. Rättfärdiga och sanna dina vägar, du de heligas [folkens (annan grundtext)] kung.
Upp 15:4. Vem ivrar [lyder, fruktar] verkligen inte för dig Jesus [Herre], och lovprisar dit namn, för endast du är helig, för alla folken skall komma, och skall tillbe [böja sig] inför dig, för dina rättfärdiga beslut [domar, påbud] synliggörs [klargörs, manifesteras].

Vi ser Jesu domar i Upp 15:4 och de är det vi ser idag. För idag är hela världen som ett enda stort glas hav som vi pekat på många gånger förut i den här bloggen. Vi ser allt just som det händer, världen är helt genomskinlig. Vår massmediavärld är något helt unikt i historien och vi är där.

Och här i Upp 11:6 möter vi alltså åter det här om att Jesus ska döma, Guds vrede ska komma.

Och vi kan också läsa i Ps 2 som vi också citerat många gånger och där ser vi just samma sak.

Ps 2:1. Varför är hedningarna rasande och folk larmar om det värdelösa.
Ps 2:2. Jordens konungar reser sig och furstarna rådslår tillsammans, på grund av [mot] Jesus [Jashve] och på grund av [mot] Messias [en smord].
Ps 2:3. Låt oss slita av deras band och låt oss kasta av oss deras rep.
Ps 2:4. Min Herre sitter i himmelen, han skrattar, han förlöjligar dem.
Ps 2:5. Då talar han till dem i ilska och i sin vrede skakar han om [ansätter han] dem.
Ps 2:6. För jag har insatt min konung på Sion, mitt heliga berg.
Ps 2:7. Jag förkunnar Guds beslut, Jesus [Jashve], säger han, är min son, den jag födde dig den dagen.
Ps 2:8. Begär från mig, och jag ger dig hedningarna [folken] som din arvedel [besittning] och din egendom intill jordens ändar.
Ps 2:9. Du slår sönder dem med järn stav, som formade saker krossar du dem.
Ps 2:10. Och nu konungar, i hans förstånd hans fostran [tuktan], led jorden.
Ps 2:11. Tjäna Jesus [Jashve] så att man ser det [i vördnad, i rädsla] och gläd er så att ni skakar [skälver, genomilas].
Ps 2:12. Beväpna dig med [Brinn för] renhet [sonen, arvtagaren, den älskade], vänd om från vrede [så att han inte är rasande], så att ni [och] inte går förlorade, för han brinner nästan som vore det med raseri, lycklig du som helt förtröstar på [har sin tillflykt till, hoppas på] honom.

I vår tid när vi håller på att kasta ut Jesus ur samhället, ja ur hela västvärlden. Då är det Guds vrede vi har att förvänta oss. Och det är alltså den vi ser idag.

Och vad som ska komma sedan, det kan vi läsa i Ps 2:10. Jesus kommer på nytt att bli den som leder, det är hans förstånd, det är i hans fostran som jorden kommer att ledas. Och det är bra att veta när nu allt är som det är idag.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar