fredag 31 januari 2020


Kvinnan och draken 7,
Israel har blivit förskingrat, men överlevt som folk


Kvinnan flyr till öknen står det i Upp 12:6 och det kan man tolka som att Israel skulle fördrivas, och så blev det, att leva i en öken är ju fattigt och eländigt, men Gud såg till att trotts det här så överlevde Israels folk och samlas idag i sitt land.

Upp 12:6. Och kvinnan flyr till öknen där hon har en plats som är förberedd av Gud, för att där ge uppehälle åt [uppfostra, ge näring åt] henne i 1260 dagar.


Israel har existerat i alla dessa år, och trotts förskingringen har Israel bestått. Och det kan man hitta ord om på flera ställen. Jesus själv tex sa det i Mak 13:30 och i Luk 21:32.

Mark 13:30. Jag säger er med säkerhet att detta släckte [generationen, nationen, folket, tidsåldern] skall verkligen inte [aldrig] nå sitt slut [passera, förgås] ända tills allt det här händer [föds, kommer, sker].

Luk 21:32. Jag säger er med säkerhet att detta släckte [generationen, nationen, folket, tidsåldern] skall inte nå sitt slut [passera, förgås] förrän allt ju händer [föds, kommer, sker].

Det här ordet har många gånger tolkats så att de som ser det börja hända som Jesus talar om i sitt tal om ändens tid de skall också vara med om Jesu återkomst, men ett annat sätt att tolka det är att läsa det som folk, alltså Israels folk som ju lärjungarna tillhörde. De skall inte förintas och utplånas som folk utan överleva fram till det Jesus kommer tillbaka och allt sker som ska ske i samband med det.

Ett annat Intressant ord som också handlar om det här det är berättelsen om Kain och Abel. Kain är en symbol på Israel, och Abel på Jesus.

Kain är liksom Israel bundet till landet, medan Abel är fåraherde precis som Jesus är vår herde.

1 mos 4:14 <Trad:> Se, du har idag fördrivit mig bort från landets yta och från ditt ansikte. Jag får gömma mig och jag skall bli flykting och kringvandrande på jorden och alla som finner mig kommer att döda mig.
1 mos 4:15 <Trad:> Och Jashve sade till honom: Det är ordnat för alla som dödar Kain skall bli sjufalt hämnade, och Jashve satte ett tecken så att de inte skulle slå ihjäl honom.
1 mos 4:16 <Trad:> Och Kain vandrade bort från Jashve och bosatte sig i landet, han utvandrade öster ut från Eden.

Och det som är intressant i det här sammanhanget är att när Kain hade dödat Abel precis som Judarna dödade Jesus då fick Kain ett tecken av Gud som visade att han inte skulle dö. Alltså Israels folk, Judarna ska inte utplånas, trotts förskingringen, Gud lovade det här redan i Bibelns 4 kapitel. Bibeln är fantastisk men så är den ju skriven genom Guds helige ande. Gud finns och han syns i Bibeln.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar