onsdag 27 oktober 2021

Jona 1,Berättelsen om Jona en profetia om Jesus

 Jona 1,
Berättelsen om Jona en profetia om Jesus
 
 

Berättelsen om Jona är en profetia om Jesus. T o m Jesus citerar ur den och säger: Ty liksom profeten Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter skall Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter.
 
Jona betyder Duva. Duva är ett Offerdjur och det minsta av offerdjuren och Jesus var vårt offer. Han var enkel och han var mänsklig och på vår nivå men likafullt hade han en far som var Gud själv. Här beskriven som Den Sannfärdige.
 
Jon 1:1. Och det hände att Jesus [Jashve] talade till Jona [duvan] Amittais [den sannfärdiges] son, han sade:
Jon 1:2. Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika över den, för deras ondska har stigit upp inför mitt ansikte.
 
Det är intressant att se att redan här i början ser man att berättelsen är om Jesus, och liksom Jona skulle gå ut i världen och predika, i Jonas fall till Nineve, och så skulle också Jesus göra det. Vi har ju tidigare tittat på Uppenbarelseboken och på Bibelns första 11 Kapitel och i både dessa Bibelställen framhålls just det här att Jesus är det centrala i hela Guds frälsningsplan.
 
Och här i Berättelsen om Jona möter vi alltså Jesus och får se hur Gud har lagt upp den uppgift som han skulle ha och som han redan har utfört första delen av. Men där vi nu går och väntar på att också andra delen ska bli utförd.
 
Karl Håkan
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar