söndag 31 oktober 2021

Jona 5, Judarna var oeniga om sin tro

Jona 5, 
Judarna var oeniga om sin tro
 

Det kan tyckas lite konstigt att Sjömännen de som här representerade Judarna var och en bad till sin Gud. Judarna hade ju alla en gemensam tro på den Judiske Guden, den som fört dem ut ur Egyptens land.
 
Men om vi läser om alla de Grupper i Judendomen som vi ser i Nya testamentet så är det i vissa av fallen, som hade de olika religioner. En del trodde på de dödas uppståndelse, andra inte. En del höll lagen stenhårt, andra inte och det är förmodligen det som återspeglas här.
 
Och förmodligen var det den splittringen som också bidrog till de svårigheter och den instabilitet som man hade hos Judarna vid den här tiden, när man ju dessutom var ockuperad av Romarna.
 
Jon 1:5.  Och sjömännen blev rädda och de ropade var och en till sin Gud, och de kastade sakerna som var på skeppet i havet, för att minska det som var över dem. Men Jona han hade lagt sig ner intill skeppets sida och han vilade och låg ner.
 
Vi ser hur det är total kaos när vi läser bibeltexten här, de t o m kastar saker överbord. En känsla som är lika stark som gällde det livet har spridit sig hos dem. Och förmodligen var det så här man upplevde saker i det Judiska samhället vid den här tiden.
 
Men vi ser också att Jona alltså Jesus tog det lugnt. Han hade hela läger under kontroll och visste vad som skulle hända.
 
Och här ser man också att den Judiska överheten inte har förstått vem Jesus var.
 
 
Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar