fredag 29 oktober 2021

Jona 3, Jesus går först till Judarna

Jona 3, 
Jesus går först till Judarna
 

Jesu första kommande var hos Judarna. Och här i berättelsen om Jona kan vi se hur han inte går till Ninive. Han går i stället till en båt som åker ut på havet.
 
Båt har vi sätt i samband med Noa, var en symbol på församlingaroch här i berättelsen om Jona har det samma betydelse. Judarna på den tiden var som en församling den Judetroende församlingen, trosgemenskapen som hade Mose lag, och försökte leva efter den.
 
Vi ser att han steg ner från Gud, Jashve, från att ha varit med Gud och kom ner till den Judiska båten.
 
Jon 1:3.  Och Jona steg upp för att fly till Tarsis [ädelstenar] från Jesu [Jashves] ansikte, och han gick ner till Jafo och fann ett skepp på väg till Tarsis, och han gav betalning och gick ombord [steg ner] på det, för att åka med dem till Tarsis, från Jesu [Jashves] ansikte [närhet].
 
Målet för Judarna var att skapa ett ädelt land. Ett land som var som en ädelsten.  Tarsis betyder ju ädelsten. Och det skulle de göra med hjälp av lagen. Den som höll lagen var rätt på det,var godkänd inför Gud, men den som bröt mot något av Buden var fördömd.
 
Och eftersom lagen var så omfattande och sättet att få försoning så svårt med offer etc så slutade det med att ingen klarade att hålla hela lagen. det blev ett religiöst liv fullt av lögner där man arbetade sig till ett liv som man trodde Gud var nöjd med.
 
Men alla kände att de inte var framme, men eftersom man inte ville visa det fick man det samhälle som man hade, Ett samhälle som inte fungerade som det skulle i Religiöst hänseende.
 
Och när nu Jesus kom till Judarna så såg man inte att det var Jesus. Man kände inte igen Jesus sin Messias.
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar