lördag 30 oktober 2021

Jona 4, Hela det Judiska samhället var i Gungning när Jesus kom

Jona 4, 
Hela det Judiska samhället var i Gungning när Jesus kom


 
Det Judiska samhället var i gungning när Jesus kom, Judarna ägde inte själva sitt land utan likt båten här som flöt i havet så var Judarnas land ockuperat och de hade ett självstyre vad gällde sin religion, Judendomen.
 
Men samtidigt så upplevde de den här ockupationen som hemsk. Israel borde ju vara deras land och de ville bli fria och därför var det problem och hela alltet gungade så att säga.
 
Jon 1:4.  Och Jesus [Jashve] lät sända en stor vind över havet och vinden var väldig på havet och man trodde absolut att skeppet var på väg att krossas.
 
Ja vi som vet hur det gick vi vet att hela den Judiska gemenskapen så småningom gick sönder, gick i kvav, när Romarna intog Jerusalem år 70.
 
Åter igen kan vi alltså konstatera att ordet i Profetian stämmer. Det gäller bara att veta hur man ska tolka det. Och här ser vi alltså det som hände med Judarna, vid den tidpunkt när Jesus var hos dem.
 
Och det är intressant att konstatera här att hade de bara väntat så hade de kunnat konstatera att Tron på Jesus, alltså fortsättningen av den Judiska tron skulle bli hela Romarrikets tro. Jesus skulle vinna totalt åt Judarna. Men de såg inte det här. De såg inte att det var Messias som hade kommit. Och det ville göra det på sitt sätt inte på det sätt som Gud tänkt sig.
 
Och det är en lärdom också till oss i vår tid. Att inte tala om för Gud hur han ska göra. Gud vet bäst och han tar oss ur våra trångmål på sitt sätt.
 
Ja hela det trångmål som vi hamnat i idag i hela världen, kommer Jesus att ta oss ur på sitt sätt. Så vi får låta honom göra det så som han har planerat och kommer att göra.
 
Karl Håkan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar