onsdag 17 november 2021

Jona 21, Jesu uppgift är att frälsa världen

Jona 21, 
Jesu uppgift är att frälsa världen
 

Efter sin uppståndelse går Jesus till Hedningarna, för att frälsa världen. Det är det vi ser här i berättelsen om Jona som nu när han har blivit räddad ur fiskens buk går till staden Nineve, en representant för oss Hedningar.
 
Men det är också intressant att se att här beskriver Gud Hedningarnas värld som en enad värld med en stor stad och en enda Kung. Det påminner om Babels torn och hur man där enades
 
Jon 3:1. Och det hände att Jesus [Jashve] åter talade till Jona, han sade:
Jon 3:2. Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika för dem förkunnelsen som jag talar till dig.
 
Det är alltså intressant att konstatera att här i berättelsen om Jona var världen en enda stad, precis som i berättelsen om Babels torn där hela världen också var förenad i ett. Och Babelstorn ihop med Upp 18, det Stora Babylon, är som vi har sagt två stora profetiska beskrivningar av ände tiden. Den tid vi lever i nu.
 
Och här har vi alltså en beskrivning till av ände tiden, den tid vi lever i nu. Men vi kan också se att i de två andra berättelserna Babels torn och det Stora Babylon, så faller systemen, staden etc. ihop. försvinner. Medan här finns Nineve kvar, vi kommer in på det längre fram. Men det omvänder sig. Det gamla levnadssättet upphör och Jona predikan får resultat.
 
Men för att inte gå händelserna i förväg så får vi stanna här och konstatera att Jon nu efter sin räddning från havets djup går till den stora staden Nineve, en representant för världens sätt att leva.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar