torsdag 18 november 2021

Jona 22, Nineve var en mycket stor stad

Jona 22, 
Nineve var en mycket stor stad
 

Det tog 3 dagar att resa genom hela Nineve från ena änden till den andra. Man undrar vad de hade för fortskaffningsmedel på den tiden. Om man skulle så talar vi om en storlek mellan 6 till 12 mil.  Och det är väl vad de riktigt stora städerna idag ligger på med omnejd.
 
Jon 3:3.  Och Jona steg upp och gick till Nineve som Jesus [Jashve] sagt, och Nineve var en stor stad, den var tre dagsresor.
 
Antar man i stället att de reste med häst och vagn och höll en hastighet på 15 km/tim och reste 8 timmar om dagen så hamnar vi på 36 mil. Om vi dessutom betänker att avståndet mellan Jerusalem och Damaskus är c:a 30 mil . så ser man utbredningen av den här staden sett i perspektiv av området där allt i bibeln utspelade sig.
 
En annan aspekt på 3 dagsresor är att se 1 dag som 1000 år och då får vi en tidsrymd av 3000 år. Och tar vi från Jesu födelse och 3000 år framåt så kommer vi till 1000 års rikets avslutning.
 
Det Jesus frälste som vi ser längre fram i den här historien det var alltså allt fram till 1000 års rikets avslutning. Men frågar man sig varför skulle det ta slut då.
 
Vi får se eller rättare sagt de som lever då får se. Men i alla fall, som det verkar, så kommer Jesu frälsning att ha stort inflytande, ja det är det som är totalt avgörande.
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar