fredag 5 november 2021

Jona 10, Jesus kommer ur gamla testamentets Jashve YHVH

Jona 10, 
Jesus kommer ur gamla testamentets Jashve YHVH
 

Jesus fanns i himlen innan han föddes som människa och han var det som Gamla testamentet kallas YHVH och som brukar uttalas Jahve, eller Jashve, eller Jehoa etc. Ingen vet idag med säkerhet hur det ska uttalas därför att det inte fick sägas under många år i den Judiska tron.
 
Jesus var också mycket öppenhjärtig och berättade om hur man skulle tro, alltså så som Gud ville ha det.
 
Jon 1:10.  Och männen såg att han var mycket öppenhjärtig [han storligen visade sig], och de sade till honom: Vad är detta du gjort. För männen förstod att han flytt bort från [sprungit ur, var genom anden] Jesus [Jashves närhet], för han berättade det för dem.
 
Jesus säger själv att han är YHVH, kommer från YHVH i Gamla Testamentet, det gör han både till översteprästen, men också till soldaterna som ska hämta honom när han fängslas. Han svara dem med ”Jag är” och det är just det som är YHVH men i första person, och det som Gud alltså sa till Moses från den brinnande busken.
 
Jesus säger också själv vid ett tillfälle att han var före Moses. Ock förklaringen på det var just att han var Jashve i Gamla testamentet. Tyvärr finns inte Jashve i våra moderna biblar, det är konsekvent översatt med Herren. En översättning av det man översatte Jashve till i Septuaginta den Grekiska översättningen som gjordes av 70 Judar någon gång runt 200 f kr.
 
 
Karl Håkan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar