lördag 27 november 2021

Jona 31, Finns det Kristna som vill att Jorden ska förstöras

Jona 31, 
Finns det Kristna som vill att Jorden ska förstöras

 
Man blir förvånad när man läser Jonas reaktion, han är sur när Gud beslutar att inte fördärva Nineve.
 
Här tycker man sig känna igen en del Kristna och deras syn på ände tiden. Deras uppfattning är att Gud ska ta dem ur tiden plötsligt och sedan ska fruktansvärda saker komma där ingen frälsning eller chans att ångra sig finns. 
 
Jon 4:1.  Och Jona blev sur, ja väldigt sur [det misshagade Jona med stort missnöje], och han blev arg på honom.
Jon 4:2.  Och han gick till attack mot [bad till] Jesus [Jashve] och sade: Varför Jesus [Jashve] blir det så här med dem. Jag sade innan när jag var i mitt land just det, därför flydde jag tidigare till Tarsis, därför att jag visste. För du Gud är nådig och förbarmande, långmodig [sen till vrede] och rik på nåd, och att ångra det onda.
 
 
Man blir förvånad när man hör de här människorna som inte bryr sig. De riktigt frossar i hur hemskt allt ska bli. Och ju värre det blir ju bättre tycker de att det är.
 
Bara de själva får ryckas upp och slipper vara med.

Men, kan man ju säga, Jonas gick ju ur staden, Han var inte där när det skulle hända. Och man kan konstatera att det inte var något som plötsligt ryckte ut Jonas ur staden och därefter kom eländet direkt. Nej här gick Jonas lugnt och sansat ur staden, ungefär som vi kristna inte är en del av det världsliga utan lever det liv Jesus vill.

 

Men säger någon, Petrus skriver ju i ett av sina brev att Jorden ska förgås i hetta. Och det är rätt för det är även vetenskapsmännen idag överens om att om ett antal miljarder år kommer Solen att explodera och allt liv på Jorden att bli utraderat.  Men det är så långt fram att då har vi en helt annorlunda tillvaro och hur den ser ut har vi inte en aning om idag.
 
Men här i Jonas bok kunde vi alltså läsa att Gud inte fördärvade Nineve. Och det är alltså en profetia om att också i vår tid kommer Gud att skona världen, skona Jorden, när vi kommer ur den tid av ondska som vi ser nu, så kommer Gud att göra allt bra.
 
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar