söndag 11 augusti 2019


De 7 Församlingarna 37,
Sardes är Reformationskyrkorna



När vi nu har passerat den Romerskt Katolska Kyrkan och Islam så kommer vi fram till tiden för Reformationen. Och Sardes representerar de Kyrkor som uppstod i samband med Reformationen.

Upp 3:1. Och skriv detta till ängeln [budbäraren] i församlingen i Sardes. Han som har Guds ande och de 7 stjärnorna säger: Jag vet dina gärningar, att du har namnet att du lever, men du är död.
Upp 3:2. Vakna upp och etablera [återupprätta, stöd] det övriga, det som vill dö. För jag fann inte att dina gärningar var slutförda [fulländade] inför Gud.

Upp 3:3. Alltså, kom ihåg på vilket sätt du mottog och du hörde [hör] och ta vara på och omvänd dig. Om du alltså inte vaknar kommer jag till dig som en tjuv och du vet verkligen inte vilken timme [tid] jag kommer till dig.

Sardes betyder kvarleva och kan sägas peka på att det trotts alla saker som införts i den katolska Kyrkan och i Islam. Så finns det människor kvar som vill ha det sanna budskapet.

Heller man kan också säga att ”kvarleva” står för att trotts att reformationen försökte att återställa till ursprunget så levde en hel del av det tidigare kvar

Ser vi reformationen och det som hände i samband med den så väcktes mycket av det som fanns i Jesu Budskap till liv. Men ser vi till de Kyrkor som kom fram i samband med Reformationen så var mycket av det som fanns i den Katolska Kyrkan kvar, Många ceremonier och annat behölls.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar