torsdag 15 augusti 2019


De 7 Församlingarna 41,
Den 5:e Basunen


Vi har nu kommit till den 5:e Basunen. Vi har ju sett hur de tidigare Basunerna har hängt ihop med respektive församling. Frågan är nu: Gör den 5:e det också.

Vi läser igenom det som står om den 5:e Basunen:

Upp 9:1. Och den 5:e ängeln [budbäraren] trumpetar [blåser i basun] och jag ser en stjärna som har fallit från himlen till jorden och den får nyckeln till dödsrikets [avgrundens] hål [brunn, schakt].
Upp 9:2. Och han öppnar dödsrikets [avgrundens] hål [brunn, schakt] och det stiger upp rök från hålet [brunnen, schaktet], som röken av en väldig ugn, och solen och luften förmörkas av hålets [brunnens, schaktets] rök.


Här ser vi att ondskan på allvar börjar göra framsteg i vårt samhälle, och det skedde i början av 1900 talet att de Kristna sanningarna började ifrågasättas och systematiskt motarbetas.

Upp 9:3. Och från röken kommer gräshoppor på jorden och till dem ges makt, som den jordens skorpioner har.
Upp 9:4. Och det sägs till dem att inte skada jordens gräs eller något grönt [friskt] eller något träd [buske] utan endast de människor som inte har Guds sigill på sina pannor.

Här ser vi att under det här ska inte Israels barn eller land skadas. Här talas om jordens gräs som är en symbol på den Judiska tron.

Upp 9:5. Och det ges till dem att inte döda dem men att pröva [tortera, plåga] i 5 månader och prövningen deras är som plågan [prövningen, tortyren] när en skorpion sticker en människa.
Upp 9:6. Och i de dagarna skall de söka döden och skall inte finna honom och de skall längta efter att dö och döden skall fly bort från dem.
Upp 9:7. Och gräshopporna var lika hästar som förberett sig till krig, och på deras huvuden var som kronor som liknade guld, och deras ansikten [framsidor] var som människors ansikten [framsidor].

Här får vi höra talas om Krig, och det som beskrivs i den här Basunen är tiden runt 1:a världskriget.

Upp 9:8. Och de har hår som hår hos kvinnor och tändernas deras var som lejons.
Upp 9:9. Och de har bröstplattor [brynjor] som bröstplattor [brynjor] av järn och deras vingars ljud är som ljudet av många hästvagnar som löper in i krig.

Här ser vi de bepansrade fordon som man hade under första världskriget. Likaså får vi höra Flygplanen, som kom fram vid den här tiden.

Upp 9:10. Och de har svansar [stjärtar] som hos skorpioner och i deras svansar [stjärtar] var sporrar och deras makt att skada människorna i 5 månader.

Det är intressant med liknelsen av skorpioner. Ett tanks med sitt eldrör påminner om en skorpion som kan skada med sin svansar som de håller framåt, liksom eldröret på tanksen som också pekar framåt.

Upp 9:11. Och de är under sin kung dödsrikets [avgrundens] ängel [sändebud]. Namn på honom på hebreiska är Abaddon och på grekiska har han namnet Apollyon [fördärvaren].
Upp 9:12. Det första ve är över, se ytterligare 2 ve kommer efter det här.

För min del ser jag första världskriget i det här. Och under första världskriget var det väldigt mycket Stadskyrkorna som dominerade våra länder. Alltså Reformationskyrkorna som styrde.

Sedan är det naturligtvis så att det inte var Stadskyrkorna som drev fram 1;a världskriget, men det utspelade sig under en tid när våra stadskyrkor hade en dominerande ställning.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar