lördag 17 augusti 2019


De 7 Församlingarna 43,
Väckelsekristendomen är en rörelse som går på ordet


Ja det gick så långt att man ibland kallade dem för läsare. Man läste Bibeln. Och väckelsen sammanföll ju med att böcker började bli vanliga och Biblar trycktes upp i stora upplagor och blev tillgängliga för gemene man.

Upp 3:7. Och skriv till ängeln [budbäraren] i Filadelfias församling: Detta säger den helige, den sanne, som har Davids nyckel, som öppnar och ingen stänger, och stänger och ingen öppnar.
Upp 3:8. Jag vet dina gärningar, se jag har öppnat din dörr och ingen kan stänga den, eftersom du har liten makt och du vidmakthåller mitt ord och förnekar inte mitt namn.


Också läskonsten blev allmän och i Sverige kom den allmänna skolplikten vid mitten av 1800 talet.

Nu fick alltså Prästerna konkurrens. Folk läste själva och såg vad det stod. Och då kunde man inte hålla tyst utan var tvungen att föra ut det. Och Evangelium spreds på så vis med en helt annan fräschör och kraft än det någonsin gjorts tidigare.

Och hela väckelsekristendomen var en rörelse där man sökte sig nära Jesus. Där man upplevde hans beröring och hans Ande och kraft. Och det räckte inte bara att vara barn döpt och konfirmerad. Man skulle vara frälst. Man skulle vara född på nytt i Jesu namn som Bibeln lär.

Och som vi skrev tidigare så blev den trotts att den växte och blev påtaglig i Samhället så blev den aldrig en Statsbärande religion, utan behöll sin position som en rörelse vid sidan om Stadskyrkorna.

Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar