lördag 21 mars 2020


De 2 Vilddjuren 28,
Profetior framåt eller bakåt


TV och Vilddjurets bild är ett exempel på fenomenet att läsa profetiorna framåt eller bakåt.

Att läsa dem framåt är att tala om vad som ska hända. Och det är svårt det kan vi se genom historien. Men att se när det har hänt är lättare. Det ser vi här med TV. Idag ser vi att det var TV som det talades om och då vet vi också var det som står här i Bibeln är i tiden.

De som läser profetior framåt, har man en känsla av, vill stoltsera med att ha kunnat säga vad som ska hända. Och det är alltså svårt. Medan det att se när det hänt och se att detaljerna på ett helt oförklarligt sett faktiskt inträffade, det visar i stället på att Jesus finns. Att det inte bara är mänskliga funderingar. Utan att Bibeln är inspirerad av Gud, av den Helige Ande.

Och just det fenomenet ser vi här med TV. Det gick inte att göra en bild som hade rörelse och kunde tala när det här skrevs för 2000 år sedan. Men idag går det.

Det här gäller naturligtvis inte bara den här profetian utan många profetior där det är och var svårt att i detalj förstå det som profetian innehöll i förväg.

Upp 13:14. Och han lurar dem som bor på jorden med tecknen som han gör inför vilddjuret, och säger till dem som bor på jorden att göra en bild [avbildning] till vilddjuret, han med krigs [svärds] plågan [skadan, förbannelsen] och som är till [lever, existerar].
Upp 13:15. Och han har kraft att ge liv [rörelse, ande] åt vilddjurets bild, och så att vilddjurets bild kan tala, och den kan fördärva [döda] alla som ännu inte dyrkar [älskar, böjer sig för] vilddjurets bild.


Ett exempel på hur svårt det är att tala om detaljer har vi just här med TV och Vilddjurets bild som har rörelse och kan tala. Det här var en omöjlighet innan TV kom, och det fanns diverse förslag på statyer etc. Men ingen som förstod det hela och det man kunde säga var att det var något som skulle komma.

Men samtidigt som man inte kunde se detaljerna, och förstå hur det i detalj kommer att äga rum så förstår man de stora linjerna. Att Vilddjurets bild skulle föra med sig att folk dog, att de som inte följde det som sades skulle fördärvas etc., det förstod man, även om man inte förstod hur och man förstod inte vad dödas eller fördärvas egentligen innebar.

Ett annat exempel där man ser det här det är versarna om hur Israels barn ska flyta hem till Israel.

Jes 60:8.  Vad är det här, som moln de flyger och som duvor till sina duvslag.
Jes 60:9.  För, till mig församlar kustländerna och Tarsis skepp, för de kommer med dina söner från fjärran, med deras silver och deras guld, till Jesu [Jashve] din Guds namn, och till Israels helige, för din ära.

Här var det heller ingen som visste hur det skulle tillgå förrän flyget kom. Men att de skulle samlas förstod man. Och idag vet vi att det var med flyg. Återigen så ser va alltså att det är Gud som inspirerade de som skrev. Gud viset för han är allvetande och kan ser både framåt och bakåt i tiden.

Ja inte vara ser, allt är ju ett verk av honom.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar