torsdag 9 december 2021

Jona, Summering 1, Jona bok handlar om Jesus

Jona, 
Summering 1, 
Jona bok handlar om Jesus
 

Jona bok i Bibeln är en väldigt intressant bok för det är en profetia om Jesus, Där kan vi se både Jesu första och Jesu andra kommande, och vi kan se både Judarnas reakton och de Kristnas reakton.
 
Ja redan Jesus hänvisade ju till Jona bok när han talade om sin död och sa, att som Jona var i fikens buk i 3 dagar och 3 nätter så skall Människosonen var i Jordens inre i 3 dagar och 3 nätter-
 
Jona 1, Berättelsen om Jona en profetia om Jesus
 
Berättelsen om Jona är en profetia om Jesus. T o m Jesus citerar ur den och säger: Ty liksom profeten Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter skall Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter.
 
Jona betyder Duva. Duva är ett Offerdjur och det minsta av offerdjuren och Jesus var vårt offer. Han var enkel och han var mänsklig och på vår nivå men likafullt hade han en far som var Gud själv. Här beskriven som Den Sannfärdige.
 
Jon 1:1. Och det hände att Jesus [Jashve] talade till Jona [duvan] Amittais [den sannfärdiges] son, han sade:
Jon 1:2. Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika över den, för deras ondska har stigit upp inför mitt ansikte
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/10/jona-1berattelsen-om-jona-en-profetia.html
 
Jona 2, Jesu uppgift är att frälsa världen
 
Jesu uppgift är att frälsa hela världen, inte bara Judarna. Och det är därför som Jona som ju representerar Jesus här i texten får i uppgift att gå till Nineve.
 
Nineve var på den tiden den stora världsliga staden och det är den Gud vill ska bli frälst, omvänd från sitt felaktiga liv, till det liv som Gud vill ge världen, ja hela världen, ett liv som fungerar.
 
Jon 1:2. Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika över den, för deras ondska har stigit upp inför mitt ansikte
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/10/jona-2-jesu-uppgift-ar-att-fralsa.html
 
 
Jona 10, Jesus kommer ur gamla testamentets Jashve YHVH
 
Jesus fanns i himlen innan han föddes som människa och han var det som Gamla testamentet kallas YHVH och som brukar uttalas Jahve, eller Jashve, eller Jehoa etc. Ingen vet idag med säkerhet hur det ska uttalas därför att det inte fick sägas under många år i den Judiska tron.
 
Jesus var också mycket öppenhjärtig och berättade om hur man skulle tro, alltså så som Gud ville ha det.
 
Jon 1:10.  Och männen såg att han var mycket öppenhjärtig [han storligen visade sig], och de sade till honom: Vad är detta du gjort. För männen förstod att han flytt bort från [sprungit ur, var genom anden] Jesus [Jashves närhet], för han berättade det för dem.
 
 
Länk:
https://minjesus.blogspot.com/2021/11/jona-10-jesus-kommer-ur-gamla.html
 
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar